ΠΡΟΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ

 
Το μπουρδέλο είναι ιδεολογία. Ποιος σοσιαλισμός και καπιταλισμός. Ό,τι πιο χρήσιμο χρειάζεται μια κοινωνία για να περπατήσει, προς τον κομουνισμό ή το ναζισμό, να αντλήσει στοιχεία από τον καπιταλισμό ή το σοσιαλισμό, είναι σίγουρο ότι κάθε σύστημα θα μπουρδελοποιηθεί αν φυτευτεί στην Ελλάδα. Μια κοινωνία, η ελληνική, που δεν καταλαβαίνει τίποτα και για πλάκα κάνει ρεντίκολο, ξεσκεπάζει κάθε τσογλάνι που μοστράρεται για ηθικός, λαϊκός, άφθαρτος, ό,τι είναι της μόδας στην εποχή του.
Αυτές οι αράδες σήμερα σοκάρουν. Κατανοητό. Η Ελλάδα των νεοελλήνων έχει πια ξεφύγει, αν όχι τουλάχιστον τα πολύ τελευταία χρόνια οι αόρατες(;) δυνάμεις έχουν καταφέρει να βγάλουν τη χώρα από τις βαλκανικές ράγες της ανατολικής Μεσογείου.
Μετά το 21, μετά τον Τούρκο, το καφενείο ήταν, η κουλτούρα του καφενείου όριζε τη ζωή της Ελλάδος, και σε επίπεδο εθνικής οργάνωσης, λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών, κρατικής παρέμβασης, κυβερνητικής δραστηριότητας. Η χώρα από τη δεκαετία του ’70 ξέφυγε οριστικά από το καφενείο και με σταθερά βήματα προόδου αναπτύχθηκε σ’ αυτό που η λαϊκή σκέψη εννοεί ως μπουρδέλο. Και γαμώ την εξέλιξη!
Σ’ αυτό, λοιπόν, τον τόπο το μπουρδέλο έγινε συνειδητός τρόπος ζωής. Φιλοσοφία ζωής, με τη γοητεία αλλά και τη χυδαιότητά της. Αφού απομακρυνόμαστε από τα χαλασμένα φεγγάρια, καιρός να μελετηθεί ψύχραιμα και ακαδημαϊκά η μπουρδελοποίηση του νεοέλληνα στην καθημερινότητά του.
Διαβαστε ακομα:

ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΙΟ ΧΟΝΤΡΟ ΨΕΜΑ, ΠΟΥΛΑΕΙ ΜΟΥΡΗ... ΑΛΗΘΕΙΑΣ