ΤΟ ''ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΡΑΜΠ'' ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΑΤΙΑ

 
Όλος ο πλανήτης άρχισε να ψάχνεται ποια είναι η επόμενη μέρα στον κόσμο με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως νέου πρόεδρου των ΗΠΑ. Και μόνον αυτό το γεγονός ακυρώνει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο το παραμυθάκι της δημοκρατίας. Ότι το παιχνίδι της εξουσίας γίνεται με δημοκρατικές διαδικασίες. Ότι οι λαοί, ο λαός είναι ο κυρίαρχος. Ο αποφασίζων. Μαλακίες.

Στη δημοκρατία δεν κάνει ό,τι του καπνίσει ο πρόεδρος. Ο πρωθυπουργός. Ο κυβερνήτης. Απεναντίας! Ο εκλεγμένος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Αυτά που είχε υποσχεθεί. Κι όσα μπλα μπλα σχετικά με αρχές, προτάσεις του κόμματος. Όχι ενός ανθρώπου.

Όταν, λοιπόν, ανησυχούν όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Όταν είναι γενική η πεποίθηση πως άγνωστο τι μπορεί να προκύψει από τον απρόβλεπτο και απίθανο Τραμπ, που...κολλάει η δημοκρατία; Όποιος έχει καθαρό μυαλό, τότε το μυθιστόρημα Τραμπ είναι αρκετό να βγάλει αλήθειες ωμές. Και να ξεστραβώσει όσους έχουν τσίμπλες στα μάτια.

Είναι ανέκδοτο να πεις ότι υπάρχει δημοκρατία επειδή γίνονται...εκλογές. Ελεύθερες εκλογές και ο καθένας ψηφίζει ό,τι γουστάρει. Δημοκρατία λειτουργεί μόνο αν όσοι κάνουν χρήση του δικαιώματος να ψηφίζουν έχουν και απαιτήσεις από όσους εκλέγουν.

Ο Τσίπρας είναι ένα χοντρό, κραυγαλέο παράδειγμα. Είμαι ενάντια του μνημονίου, είπε, διότι ο λαός δεν μπορεί να πληρώνει τόσο μεγάλους φόρους. Εκλέγεται πρωθυπουργός, και επιτόπου την κάνει γυριστή. Θα υπηρετήσω το μνημόνιο παραδέχτηκε κι όμως ξαναβγήκε μετά από μήνες πρωθυπουργός. Και συνέχισε να παίρνει ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Τι σημαίνει η περίπτωση Τσίπρα, και δεν είναι η μοναδική περίπτωση εκλεγμένου άλλα λεω, άλλα κάνω. Διασυρμός της δημοκρατίας, αυτό σημαίνει. Ψήφισαν πρωθυπουργό κάποιον επειδή είναι αντιμνημονιακός και καπάκι τον ξαναψήφισαν ως μνημονιακό.

Εκλογή Τραμπ από το 2016 πρόεδρος στο πρώτο μαγαζί του γλόμπου. Άλλος διασυρμός της δημοκρατίας. Όλοι οι αναλυτές της γης ήταν στο περίμενε τι...θα κάνει ο βαψομαλλιάς. Ό,τι θέλει αυτός. Ό,τι αποφασίσει αυτός. Ποιο κόμμα των ρεπουμπλικάνων, λοιπόν. Το κόμμα το οποίο είχε... εκλέξει και τον οποίο υποτίθεται είχε υποδείξει Σκέτο γιουσουφάκι του Τραμπ είναι το κόμμα.

Θα μιλάγαμε για δημοκρατία αν ο Τραμπ ήταν εκφραστής θέσεων που έχουν επεξεργαστεί τα κομματικά όργανα και εκφράζουν τα στελέχη των ρεπουμπλικάνων. Αν, δηλαδή, ο Τραμπ ήταν «δέσμιος» των υποτίθεται ιδεών και αρχών του κόμματος που... νίκησε στις εκλογές.
Διαβαστε ακομα:

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ