ΥΠΟΥΡΓΟΙ, Ο ΕΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ...

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ Κ.
Αν αποδώσει κανείς τις αγροτικές κινητοποιήσεις στο διαχρονικό ναυάγιο της αγροτικής πολιτικής, εύκολα θα μπορούσε να αποδώσει τις ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις μετά τη μεταπολίτευση... Στα χρόνια αυτά, τις τύχες του αγροτικού κόσμου διαχειρίστηκαν τρανταχτά ονόματα της πολιτικής - 130 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί- και σε ελάχιστες, όμως περιπτώσεις έδειξαν να έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο. Από τους διατελέσαντες υπουργούς Γεωργίας μόνο τρείς είχαν άμεση σχέση με το αντικείμενο. Ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής Ναπολέων Μαραβέγιας υπηρέτησε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Π.Πικραμένου. Ο καθηγητής Γενετικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Αθ.Τσαυτάρης υπηρέτησε επί διετία στην κυβέρνηση του Α,Σαμαρά και ο δασολόγος Ευ.Αποστόλου διετέλεσε υπουργός Γεωργίας από τον Ιανουάριο του 2015 έως το Νοέμβριο του 2016.. 'Ολοι οι άλλοι υπουργοί Γεωργίας προέρχονταν κλασικά από τις τάξεις των άλλων επιστημονικών κλάδων, των νομικών, των μηχανικών κλπ.
Πάντως ένας άλλος καθηγητής, ο Κώστας Σημίτης με νομικές και οικονομικές σπουδές έσπασε όλα τα ρεκόρ παραμονής στο - απόμακρο και όχι μόνο χωροταξικά- υπουργείο Γεωργίας, συμπληρώνοντας ολόκληρη πενταετία, τη στιγμή που σχεδόν όλοι οι άλλοι υπουργοί Γεωργίας σπάνια ξεπερνούσαν τον ένα χρόνο. Με τον τρόπο αυτό, το ΠΑΣΟΚ έδειξε να ενδιαφέρεται για την αγροτιά ,αλλά με τις αλλαγές στο νόμο για τους συνεταιρισμούς οδήγησε .πολλούς από αυτούς στη χρεοκοπία, ενώ την ίδια τύχη είχε και η Αγροτική Τράπεζα που τελικά συγχωνεύθηκε με την Τράπεζα Πειραιώς.
Ο πρώτος μετά την μεταπολίτευση υπουργός Γεωργίας ήταν ο Δ,Παπασπύρου, ο επονομαζόμενος και "Παλάντζας" που στη συνέχεια έγινε πρόεδρος της Βουλής. Άλλα τρανταχτά ονόματα από το κόμμα της ΝΔ, που πέρασαν από το υπουργείο Γεωργίας ήταν ο Γ. Μπούτος, ο Στ. Δήμας ,ο Α, Ταλιαδούρος, ο Αθ. Κανελλόπουλος, ο Μ. Παπακωνσταντίνου, ο Σωτ, Χατζηγάκης, ο Σωτ,Κούβελας, . Από το ΠΑΣΟΚ, εκτός του μετέπειτα πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, υπουργοί Γεωργίας διετέλεσαν και οι Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Ανωμερίτης, Στ, Τζουμάκας και Γ ,Δρυς. Από τις συνεχόμενες αλλαγές στη θέση του υπουργού Γεωργίας προκύπτει αβίαστα ότι ο Κυρ, Μητσοτάκης δεν πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένος από τις επιδόσεις της κυβέρνησης του στον αγροτικό τομέα, Μέσα σε έξι χρόνια έχει αλλάξει έξι (?)υπουργούς. Άρχισε με τον Γ. Γεωργαντά, συνέχισε με τον Σπ. Λιβανό, τον Κ. Τσιάρα, τον Λ. Αυγενάκη , τι Μ, Βορίδη και μετά, πάλι τον Κ. Τσιάρα . Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, όπου ανθεί το φαινόμενο του μόνιμου υφυπουργού, στην Ελλάδα, τα κριτήρια για την υπουργοποίηση δεν είναι θέμα εμπειρίας και ικανοτήτων, αλλά κομματικής ισορροπίας.
Ένα παράδειγμα. Στην κυβέρνηση Σημίτη που συγκροτήθηκε αμέσως μετά την εκλογή του, υπουργός Γεωργίας ορίστηκε ο Στ,Τζουμάκας με υφυπουργούς τον Αλέξανδρο Μπαλτά και τον Απ. Φωτιάδη. Ο Τζουμάκας έμεινε στο πόστο του και μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996, αλλά αντικαταστάθηκε στον ανασχηματισμό του Οκτωβρίου 1997 από τον Γ, Ανωμερίτη, που πλαισιώθηκε από τους υφυπουργούς Δ, Σωτηρλή, και Κ. Βρεττό που αντικαταστάθηκαν μετά από ένα χρόνο από τους Β. Γερανίδη και Παρ, Φουντά.
k.Άλλο ένα παράδειγμα . Στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Κων. Μητσοτάκη στις 8 Αυγούστου 1991 υπουργός Γεωργίας ορίστηκε ο Σωτ,Κούβελας, που αντικαταστάθηκε στις 31 Οκτωβρίου του ιδίου έτους, δηλαδή μετά από περίπου 80 ημέρες. Νέος υπουργός; ορίστηκε ο Σωτήρης Χατζηγάκης , που έμεινε στη θέση του μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 1992, όταν παρέδωσε το υπουργείο του στον Χρ, Κοσκινά.,
Διαβαστε ακομα:

