ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΟΥ

 

Δίνω αποδυτηριάκια κυριακάτικο, που δημοσιεύθηκε πριν από έντρκα χρόνια. Περί σοφίας, θείας, αθανασίας και μαλακίας το ανάγνωσμα. Κείμενο με λακούβες στο δρόμο του, όμως κατά τα άλλα περπατιέται και από τους πρωτοετείς του αποδυτηριάκια. Θα το διαβάσουν όσοι επιθυμούν να συζητήσουν λιγάκι με τον εαυτό τους, όσοι θέλουν να κλείσουν μάτια και αυτιά στη σκόνη που τους πλακώνει μ’ αυτά που βλέπουν και ακούν ολόγυρα τους από ένα σκασμό σαχλαμάρηδων. Το κείμενο, Μαίου 2007:

Μαγκντί Γιακούμπ. Και ποιος δεν τον ξέρει σ’ όλη την οικουμένη. Είναι η μεγαλύτερη φίρμα καρδιοχειρουργός, έγινε και σερ. Δεν έχει τέτοιο προνόμιο μόνο ο Άλεξ Φέργκυουσον. Και ο Σων Κόνερυ. Άλλο να σε αποκαλούν μίστερ κι άλλο σερ. Τι θα πει μίστερ; Ο μίστερ μπράτσα. Ο μίστερ μπούτια. Ο μίστερ Κόσμος. Δεν έχει σημασία που ο Αιγύπτιος ούτε γεννήθηκε, ούτε σπούδασε στη Βρετανία, λέω για τον Γιακούμπ. Έγινε κι αυτός σερ. Έσκυψε, δηλαδή, μπροστά στη βασίλισσα Ελισάβετ, να του απονεμηθεί ο ιπποτικός τίτλος του σερ. Άρα, ο κύριος δεν είναι σοφός. Άρα, ο δόκτωρ δεν ξέφυγε πνευματικά απ’ εκεί που βρίσκεται ο μανάβης της γειτονιάς του και ο περιπτεράς στη γωνία. Να ξέρουμε τι λέμε. Όχι να μου παρουσιάζουν τον Γιακούμπ σαν έναν από τους επτά σοφούς του καιρού μας. Αποδυτηριάκιας μιλάει.

Η κουβέντα ξεκινάει σήμερα, και δεν ξέρω ειλικρινά που θα καταλήξει, με αφορμή το Α΄, λέει, Συμπόσιο των 7 Σοφών που έγινε στην Ελλάδα και είχε τεθεί υπό την αιγίδα του προέδρου της δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Σοφός σημαίνει Θεός. Τελειώσαμε. Σοφός σημαίνει ότι κάποιος γήινος γίνεται εξωγήινος. Τελειώσαμε. Σοφός σημαίνει ότι με το πνεύμα μου έφθασα στη σοφία, στην αθανασία. Στα γράφω όσο το δυνατόν πιο απλά, πιο κατανοητά. Ο Παπανδρέου πέθανε. Πέθανε ο Ανδρέας που τον χειρούργησε ο Γιακούμπ. Όπως και ο Γιακούμπ θα πεθάνει. Άρα, ο κύριος, ο μίστερ μπορεί να έγινε σερ, όμως όχι και σοφός.
Είναι καινούργιο κόλπο αυτό που έχει σκοπό, όπως λένε, να αναβιώσει το θεσμό της αρχαίας Ελλάδος. Το Συμπόσιο των Σοφών. Και είπανε να ξεκινήσουμε το έργο με τους καρδιοχειρουργούς. Ποιοι είναι οι επτά κορυφαίοι της γης; Φέρανε στην Ελλάδα τους 7 πρωτομάστορες. Τους επτά «μάγους της καρδιάς», όπως λέμε «μάγους της μπάλας». Μια στιγμή, όμως. Για να το χώσουμε μαλακά το νυστέρι… Διάσημος μπορεί να ‘ναι κάποιος, όπως ο Αιγύπτιος Μαγκντί Γιακούμπ που εδώ και 15 χρόνια είναι διευθυντής στο νοσοκομείο Χέρφηλντ του Λονδίνου. Όπως σερ μπορεί να ‘ναι ένας εφευρέτης, πρωτοπόρος, σούπερ επιτυχημένος και άπαικτος και ασυναγώνιστος στην ειδικότητα του. Αυτό, όμως, δεν το καθιστά και σοφό. Μην τα μπερδεύουμε τα πράγματα. Άλλος ο δάσκαλος, άλλος ο διδάσκαλος. Όπως άλλος ο σοφός, άλλος ο φιλόσοφος.

Το επόμενο συμπόσιο, με κάποιους άλλους, πάντα επτά τον αριθμό, «σοφούς» θα το στήσουν μετά από έναν χρόνο, ίσως τρία χρόνια, άσχετο αυτό, για κάποιο άλλο θέμα π.χ. την οικολογία ή το θέατρο, την αρχιτεκτονική ή τη μουσική.

Ας ξεκινήσουμε με την καρδιά. Με καρδιολόγους έχουμε να κάνουμε. Με επιστήμονες εκπληκτικούς και μοναδικούς που πραγματικά έχουν γράψει πολύ σπουδαία προσωπική Ιστορία στον τομέα τους, διότι οι άνθρωποι ανακάλυψαν νέους τρόπους χειρουργικής επέμβασης και, για να μην πέσουμε σε λεπτομέρειες, στα μπάυ πας και τις μεταμοσχεύσεις, τη δουλειά την προχώρησαν πολύ μπροστά, ξέφυγαν και στα βήματά τους ακολουθούν όλοι οι άλλοι. Μάλιστα. Τι είναι καρδιά; Δεύτερο πράμα. Αποδυτηριάκιας μιλάει. Μα, χωρίς καρδιά είσαι τελειωμένος. Στα αρχίδια μου. Δεν έχω καμία εκτίμηση ούτε στα αρχίδια, ούτε στην καρδιά. Αποδυτηριάκιας μιλάει. Ένα υλικό πράμα είναι η καρδιά, όπως ο πούτσος, ο πνεύμονας, το συκώτι το αυτί, το νύχι. Δεν είναι πνεύμα η καρδιά.

Δεν είσαι πνευματικός άνθρωπος, δηλαδή δεν είσαι Άνθρωπος, επειδή δουλεύουν καλά τα άντερά σου και βγαίνουν πανεύκολα τα σκατά σου από την κωλοτρυπίδα. Ούτε πνευματικός άνθρωπος και εκλεκτός και θείος είσαι επειδή η καρδιά σου τικ τακ και τακ τικ κτυπάει κανονικότατα. Πνευματικός άνθρωπος θεωρείσαι όταν είσαι σε θέση να ενεργοποιήσεις το συγκεκριμένο κομμάτι της ύλης μέσα στο κεφάλι σου, λέω για το μυαλό σου.

Μη με χαρακτηρίζεις χυδαίο. Δεν είμαι χυδαίος. Είμαι Θεός. Κι ένας Θεός δεν έχει συμπεριφορά πεζοδρομιακή και αγοραία. Βρίζω σκόπιμα, όμως για να σου δείξω πόσο στη ξεφτύλα έχω την καρδιά κι όλα τα όργανα του σώματος.

Πήρες χαμπάρι; Ούτε και το μυαλό σου το ‘χω σε εκτίμηση, ακριβώς επειδή είναι κομμάτι του σώματος, επειδή είναι ύλη. Απλά το μυαλό σου, κύριε ζώον, είναι εκείνο το εργαλείο με το οποίο μπορείς να παράγεις νόηση. Νού. Πήρες χαμπάρι; Νού δεν έχεις, ούτε χρειάζεσαι το νού, τη νόηση για να κάνεις πρόσθεση και αφαίρεση, να μπορείς να συνεννοείσαι σε μια διάλεκτο, για να είσαι σε θέση να οδηγείς ταξί ή διαστημικό όχημα. Είσαι μαλάκας; Κι ένα ζώο αν τον βοηθούσε η σωματική του διάπλαση θα μπορούσε να οδηγάει τζιπ, να κάνει εγχείρηση καρδιάς σε άλλο ζώο. Μιλάμε για το νου, κύριε. Και νους, μίστερ μαλάκα, είναι το σημείο επαφής των ευγενών κυττάρων του εγκεφάλου με το πνεύμα του καθενός.

Σοφός είναι, και τώρα μιλάει ο αποδυτηριάκιας, αυτός που θα ολοκληρώσει την αποστολή του στη γη. Τελειώσαμε. Επειδή κολλάνε μπρίκια ή αορτές στις καρδιές οι διάφοροι Γιακούμπ είναι και σοφοί; Δεν κατάλαβα. Αυτή είναι η αποστολή τους; Να παρατείνουν τη ζωή ενός… σώματος;

Ο Σόλων ο Αθηναίος. Ο Χείλων ο Λακεδαιμόνιος. Ο Περίανδρος ο Κορίνθιος. Ο Κλεόβουλος ο Ρόδιος. Ο Βίας ο Πριηνεύς, από τις αρχαίες Πριήνεις της Μικράς Ασίας. Ο Πιττακος ο Μυτιληναίος. Ο Θαλής ο Μιλήσιος. Αυτοί ήταν οι 7 Σοφοί της αρχαίας Ελλάδος. Υπάρχει κανένας Αποδυτηριάκιας στη λίστα; Όχι, δεν υπάρχει. Για ποιους σοφούς μιλάμε τότε; Και να ήταν μόνον ο αποδυτηριάκιας που απουσιάζει; Μη λέμε ονόματα. Πιο τεράστια μυαλά από τους επτά ''επίσημους'' σοφούς τους άφησαν απ’ έξω. Γιατί;

Τι είναι η καρδιά; Ένα όργανο του σώματος που συγκεντρώνει το αίμα και το διυλίζει και το διοχετεύει σ’ όλα τα σημεία του σώματος. Αν δεν γίνει αυτή η λειτουργική διαδικασία τότε νεκρώνεται το σώμα, αλλά και κάθε σημείο του σώματος, πολύ περισσότερο ο εγκέφαλος. Με τι ασχολούμεθα; Με τα νεφρά που καθαρίζουν το αίμα, και το οποίο αίμα οι γιατροί το θεωρούν πηγή ζωής. Όχι, ρε! Το δηλητήριο του ανθρώπινου οργανισμού είναι το αίμα. Είναι η χειρώτερη μορφή «ενέργειας» του ζωάνθρωπου αφού είναι ζημιογόνος για τον οργανισμό εξαιτίας της τροφής, της πόσης, της αναπνοής. Απ’ ό,τι τρως, πίνεις και αναπνέεις, απ’ όλα αυτά τα συστατικά που μπαίνουν μέσα σου, δια μέσω της αντλίας, δηλαδή της καρδιάς επηρεάζονται, φθείρονται τα κύτταρά σου. Πήρες πρέφα;

Όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου είδε τα ραδίκια ανάποδα έτσι και οι 7 σοφοί που για το συμπόσιο τους ήρθαν στην Ελλάδα θα αφήσουν το μυαλό τους και την καρδιά τους στα σκουλήκια. Κάντε μου τη χάρη, λοιπόν. Είναι σοφία να θες να σώσεις το τομάρι σου;

Ζωή σημαίνει θάνατος. Σωματική ζωή σημαίνει ότι το υλικό μου σώμα κάθε μέρα, κάθε στιγμή υπόκειται σε φθορά, σε σήψη, σε θάνατο. Ο Γιακούμπ και οι άλλοι έξι «σοφοί» της γης στην καρδιοαγγειακή είναι ικανοι να σταματήσουν τη σωματική μου φθορά; Όχι, βέβαια. Άρα, δεν είναι σοφοί. Άρα, δεν είναι Θεοί. Κι αν ήταν Θεοί πάλι δεν θα το έκαναν. Γιατί; Διότι οι Θεοί δεν στρέφονται εναντίον του Πατρός. Δεν ασχολούνται οι Θεοί με τα γήινα.

Αφήνω το γεγονός ότι στήσανε το Α΄Συμπόσιο των 7 παραμύθι φούρναρης Σοφών στην 696η ολυμπιάδα. Είναι τυχαίο αυτό; Ναι, σερ μαλάκα, τώρα διανύουμε το 3ο έτος της ολυμπιάδας που συμπληρώνεται τον προσεχή Ιούλιο και μετά μπαίνουμε στο 4ο έτος της 696ης. Τι νούμερο κι αυτό,ε; Με τρία εξάρια ή τρία εννιάρια: 696. Είπαμε, όμως. Το αφήνουμε αυτό.

Οι εμπειρίες δεν οδηγούν στη διανοητική πληρότητα. Ας είναι κάποιος ο τοπ στην καρδιοχειρουργική, στη γενετική, στα διαστημικά ταξίδια, στις λιπαναρροφήσεις. Υπάρχει και ο εγκεφαλικός θάνατος. Στο δευτερόλεπτο και θεωρείσαι επιτόπου κλινικά νεκρός. Τι λέτε, ρε. Πεθαίνει ο νους; Δεν μιλάω για το μυαλό, μιλάω για το πνεύμα καθενός. Μιλάω γι’ αυτό το άυλο πράμα. Που πάει αυτό; Δεν έχει απάντηση ο επιστήμων, ο δήθεν επιστήμων, ο «σοφός». Ο αποδυτηριάκιας έχει την απάντηση.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΡΕΜΕΙ Ο ΘΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ