ΙΔΙΟ ΠΟΝΟ ΚΑΙ Η ΚΑΨΟΥΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

 

Έχει καμία σχέση το ποδόσφαιρο με το μπάσκετ; Σε καμία περίπτωση. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε τζογαδόρικα. Και αθλητικά να το δεις, και αγωνιστικά εύκολα θα συμφωνήσεις 'οτι δεν συναντιώνται ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Άλλο το ένα παιχνίδι, άλλο το άλλο. Εδώ τελειώνει η κουβέντα. Και απλά ως παίκτης, όχι με τη μπάλα του ποδοσφαίρου και της καλαθοσφαίρας, αλλά με τα λεφτουδάκια σου, προσαρμόζεσαι καταλλήλως. Απλά, όπως το λέω. Η απλότητα στην τζογαδόρικη σκέψη την προστατεύει από περιττές και γι αυτό επικίνδυνες προσμίξεις.

Ιδού, λοιπόν, το μέγα μυστικό του τζόγου. Η πνευματική προσαρμογή στην πρακτική και το ψυχισμό του κάθε τζόγου. Μιλάω για τζόγο, για στοίχημα, όχι για αθλητισμό. Για κουμάρι στα χαρτιά, στα ζάρια, στα άλογα, στα σκυλιά, στα κοκόρια, οπουδήποτε. Και το οπουδήποτε που με προσκαλεί να ποντάρεις περιέχει τα δικά του ιδιαίτερα στοιχεία.

Ως τζογαδόρος επιβάλλεται να βλέπεις όλα τζογαδόρικα. Χωρίς εμμονές. Στο φινάλε παίζεις για να παίξεις, όχι με τη... συμμετοχή σου στο στοίχημα να ''δικαιωθεί'' μια ομάδα, να περάσει αέρα πατέρα κάποιο ''μήνυμα'' ένας προπονητής, να '' τιμωρηθεί'' μια ομάδα, ο αλήτης πρόεδρός της. Μόνον τζογαδόρος δεν είναι όποιος δηλητηριάζει τη στοιχηματική του σκέψη με τέτοια απωθημένα.
Στο φινάλε παίζεις για πάρτη σου, όχι για την ομάδα, όχι από συμπάθεια ή συχαμάρα για κάποιον. Ναι, παίζεις για τον εαυτό σου, είναι αυστηρά προσωπική διαδικασία ο τζόγος, που σημαίνει ότι παίζεις για να παίξεις, όχι να κερδίσεις, ούτε για να χάσεις. Και παίζω, άρα θα χάσω. Κυκλοφορεί κι αυτή η θεωρία. Ότι ο παίκτης ασυνείδητα στην πραγματικότητα παίζει για να χάσει. Να πονέσει. Να πληγωθεί.

Σα να αποζητά ο παίκτης μια τιμωρία, ψάξε βρες. Μην ανταγωνιστούμε και τον Φρόυντ. Το σίγουρο είναι πως το παιχνίδι, το ρίσκο του στοιχήματος προσφέρει μαγεία, ηδονή Κάτι βαθύ, το ίδιο περίπου που σε κυριεύει συναισθηματικά κι όταν καψουρευθείς μια γυναίκα. Ναι, ισχύει και στον έρωτα.

Ώπα! Μήπως και στο σεβντά το άτομο πάλι αποζητά να σχίσει, να ματώσει την καρδιά του;

Διαβάστε ακόμα:

ΣΤΟΝ ΤΖΟΓΟ... ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ