ΞΟΥ, Η ΚΥΡΙΑ ΕΥΛΑΜΠΙΑ!

 

Σε κάποια αεροπλάνα δεν υπάρχει η αρίθμηση 13 στη σειρά καθισμάτων. Οι αεροπορικές εταιρείες έχει εξαφανιστεί το... γρουσούζικο νούμερο 13! Μετά την 12η σειρά η επόμενη έχει αριθμό 14. Γιατί; Αποφεύγουν κάποιοι επιβάτες, και είναι πολλοί, να ταξιδεύσουν σε κάθισμα με το διαβολικό 13α, 13β, 13γ. Κι αν διασκεδάσουν το φόβο τους, λόγω της πρόληψης, και μπουν σε πτήση με εισιτήριο θέσης 13, θα βρίσκονται σε διαρκή ανησυχία.

Άλλο. Μπαίνει στο αεροπλάνο ο δικός σου και κάνει το σταυρό του. Παναγιά μου, βοήθεια, να μην κουνηθεί πολύ το αεροπλάνο, μη σκάσει αεροπειρατεία, να φθάσω σώος. Ο άλλος δίπλα δεν σταυροκοπιέται, ούτε ζητάει την ευλογία του Χριστού, του Μωάμεθ, του αγίου Σουλπικίου. Τι θα γίνει; Δεν θα γίνει το θέλημα της Παναγίας; Θα γκρεμίσει το αεροπλάνο, θα το εξαφανίσει ο θεός, όπως εκείνο των μαλαισιανών γραμμών, διότι κάποιος άθεος σνομπάρησε την Παναγία, τον γιο της, τον άγιο Παχούμιο;

Κέρδισε στο καζίνο, στο λόττο, σε κάποιο τυχερό παιχνίδι ένας και τον βάρεσε η πρόληψη. Αφού εκείνη την ημέρα φορούσε ένα συγκεκριμένο πουκάμισο, το ίδιο ξαναφόρεσε όταν ξανάπαιξε.

Ο άλλος πριν παίξει είχε συναντήσει έξω από το σπίτι του την κυρία Ευλαμπία κι έχασε. Ε, την άλλη φορά, πριν παίξει, απέφυγε να περάσει από τον ίδιο δρόμο, μην τύχει να τρακάρεί πάλι μπροστά του την... καντέμισα κυρία Ευλαμπία.

Υπάρχουν τζογαδόροι που έγιναν προληπτικοί μόνο στο στοίχημα. Ο τζόγος, δηλαδή, τους έκανε προληπτικούς. Γιατί; Ισχύει αυτό που λέμε “εξωτερική βοήθεια” ή “εξωτερική χαλάστρα”. Δηλαδή;

Παίζει η αυτοπεποίθηση ότι κάποιες ανεξέλεγκτες δυνάμεις, που δεν τις ορίζουμε, όμως θαρρούμε, είμαστε σίγουροι πως επηρεάζουν αποφασιστικά την τύχη μας. Κι αν αυτά τα όποια άγνωστα δαιμόνια δεν μπερδεύονται στη ζωή μας, για να είμαστε σίγουροι ας τα αποφεύγουμε. Να μην τα... προκαλούμε.

Η πρόληψη στην πραγματικότητα δηλώνει την αδυναμία του παίκτη να αντιμετωπίσει στα ίσα την τύχη του.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ