ΟΙ ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΙ... ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

 

Κερδίζει ο παίκτης και λέει «Τους τα πήρα». Είπαμε ο τζόγος είναι η αξονική τομογραφία του αιώνιου ανθρώπινου όντος, αλλά και του καθενός. Πάνω στο παιχνίδι, βγάζει όλη την αλήθεια της φύσης του και του εαυτού του.

Μιλάμε πολύ σοβαρά. Αν κάτι άλλο αξίζει ο τζόγος, πέρα από το ταξίδι του δραπέτη από την καθημερινότητα που προσφέρει για κάποιες ώρες, είναι ότι καθρεπτίζει το χαρακτήρα του ατόμου.Κι αυτό αποκαλύπτεται ακριβώς όταν παραδίδεται, όταν αφήνεται στο παιχνίδι, και  ξεφεύγει από το μαγκανοπήγαδο της ρουτίνας.

Τι θα πει «Τους τα πήρα»; Από ποιους, δηλαδή, τα πήρε για να έχουμε καλό ερώτημα. Φεύγει από τον ιππόδρομο, από το καζίνο, από την μπαρμπουτιέρα, από τη χαρτοπαικτική λέσχη και λέει «Τους τα πήρα».

Κι αν έχασε λέει «Μου τα πήρανε». Πήρες χαμπάρι; Αυτός δεν τα «έδωσε». Αυτός δεν τα έπαιξε τα λεφτά του. Του τα πήρανε. Ποιοι, όμως; Οι αντίπαλοι. Ποιοι είναι οι αντίπαλοι;

Ο ψυχισμός του τζογαδόρου βγαίνει μ' αυτή την κουβέντα. ''Τους τα πήρα''. ''Μου τα πήρανε''. Όταν κερδίζει, τότε είναι ο νικητής. Τους τα πήρε. Όταν χάσει, τότε μπήκε στο παιχνίδι η γκίνια, η ατυχία, η αδικία, η καντεμιά.

Η ψυχή του τζογαδόρου φωτίζει και τον ψυχισμό άλλων, εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν είναι απαραίτητα τζογαδόροι. Δηλαδή; Η φουκαραδοσύνη. Ο λεχριτισμός. Το πόσο αδύναμοι είναι οι άνθρωποι απέναντι στη μοίρα τους. Το πόσο αναξιοπρεπείς στην ήττα τους. Το πόσο εύκολα παραδίδονται στο παραμύθι που θα τους λανσάρει ο πολιτικός.

Ο πολίτης ψηφίζει τον πολιτικό, όμως όχι για να του πει τι θα κάνει. Περιμένει ο πολίτης όχι από τον εαυτό του, αλλά από τον πολιτικό να καθαρίσει την μπουγάδα. Κι όταν ο πολιτικός τον πουλήσει, τότε ο φουκαράς πολίτης θα πει Με πούλησε. Δεν θα πει Έκανα λάθος που έδειξα εμπιστοσύνη σ' αυτόν τον πολιτικό.

Έξω από το παιχνίδι της ζωής είναι το άτομο. Κάτι θέλει να μας πει όταν μπαίνει στο μπούγιο. Γίνεται μάζα για να τρομάξει άλλον, άλλος. Για να τους απειλήσει. Και τελικά, άσχετο αυτό στην κουβέντα, κάνει πάντα μία τρύπα στη θάλασσα.

Άκου ξήγα ο δικός σου. Χάνει στο στοίχημα και λέει Μου τα πήρανε.