ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΕΙΣΑΙ ΥΠΝΩΤΙΣΜΕΝΟΣ

 

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Στο λέει. Όχι βλάπτει απλά, αλλά σοβαρά, δηλαδή κάνει χοντρή ζημιά στην υγεία. Στο λέει. Και ''βλάπτει σοβαρά'' σημαίνει ακόμα και πιθανόν ανεπανόρθωτα. Να πάθει το κουσούρι ο άλλος και να το κουβαλάει κάποια χρόνια, μέχρι ίσως τον πρόωρο θάνατο του από την παράδοση του στο τσιγάρο.

Υπ’ όψιν, να βάλουμε στο λογαριασμό, ότι το «Βλάπτει σοβαρά στην υγεία» είναι... μισή προειδοποίηση. Γιατί η σοβαρή βλάβη πέρα από την υγεία αφορά και την τσέπη. Από την πρώτη ζημιά λόγω τσιγάρου, θα αρχίσει στον παθόντα να του ζητάει φράγκα, σε γιατρούς και φάρμακα.

Ποια είναι η κουβέντα; Το λέει, το υπενθυμίζει κάθε φορά που ο άλλος πιάνει το πακέτο στα χέρια, ''Το τσιγάρο βλάπτει, σοβαρά...'' διότι είναι υποχρεωμένη η καπνοβιομηχανία. Για την άλλη ασθένεια, τον τζόγο, μην περιμένεις να στο «πει» ούτε ο μπουκ, ούτε το στοιχηματικό έντυπο.

Άλλο λένε στον τζογαδόρο. Πώς θα κερδίσει. Ο αποδυτηριάκιας θα πει το δικό του. Ότι το κουμάρι, ο τζόγος γενικώς, δεν είναι... διασκέδαση μόνον. Όπως π.χ. πας στο σινεμά, για καφέ, στο γήπεδο, στο σκυλάδικο. Τζόγος σημαίνει και πόλεμος. Με απώλειες.

Μην τα μπερδεύουμε. Άλλο ψάχνω κοχύλια στη θάλασσα, σκουλήκια και αγριολούλουδα στο βουνό. Τη βρίσκω όταν πάω για ψάρεμα, για ορειβασία. Κι άλλο μπαίνω στο χειρουργείο, όπου θα με πετσοκόψουν. Θα μου πάρουν αίμα. Θα ματώσω, αλλά επειδή είμαι υπνωτισμένος δεν θα το πάρω πρέφα. Και στον τζόγο ισχύει αυτό σε κάποιο βαθμό, να ματώνει ο παίκτης και να μην έχει την αίσθηση της χασούρας. Επειδή είμαι εξαρτημένος. Επειδή είμαι άρρωστος, αλκοολικός με το παιχνίδι.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ‘ΧΩ ΠΕΘΑΝΕΙ