ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΣ ΕΙΜΑΙ, ΟΧΙ ΦΙΛΑΘΛΟΣ

 

Γιώργος Παρασκευάς ο αθάνατος. Ο γκουρού του στοιχήματος, όπως έτσι τον συνέστησε η φυλλάδα στην Ελλάδα το 1994. Εποχή που ήταν εντελώς άγνωστο στη χώρα μας το προκαθορισμένο. Από ποδοσφαιρικό στοίχημα ξέραμε μονάχα το ΠΡΟ-ΠΟ του κρατικού ΟΠΑΠ.
Τι θα έλεγε σήμερα ο, με 25ετή θητεία μπούκη στην Αγγλία, Κύπριος για τον τελικό του μουντιάλ. Εννοώ ότι έφτασαν να διεκδικούν το τρόπαιο το εκτός προβλέψεων Βέλγιο και η Γαλλία, η οποία υπολογιζόταν Νο 4 ή Νο 5 στη σειρά υποψήφια παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Τον χαρακτήρισα αθάνατο. Έτσι είναι. Όταν τον σκέπτεσαι, όταν τον θυμάσαι, τότε ο πεθαμένος ζει. Υπάρχει. Ο Παρασκευάς, λοιπόν, θα μου έλεγε: “Είμαι τζογαδόρος, όχι ποδοσφαιρόφιλος. Αδιαφορώ εντελώς πως και γιατί έφυγαν από την μέση οι όποιες ομάδες, συνέχισαν μέχρι τον τελικό η όποια Γαλλία ή η Βραζιλία, το όποιο Βέλγιο και Καμερούν. Είμαι στο ψάξιμο μέχρι να παίξω το παρολί μου, δεν πέφτω στην παγίδα να δώσω απαντήσεις στο τι προέκυψε μετά”.

Η πρώτη συνάντηση με τον γκουρού, που δεν έτυχε να την αναφέρω ποτέ. Τέλη Αυγούστου 1993, στην Κύπρο. Εκπρόσωπος της αγγλικής στοιχηματικής εταιρείας με ξεναγεί στο κόλπο. Φτάνουμε σ’ ένα γραφείο όπου ένας τύπος με μαντέκα μουστάκι, ειρωνεία βαθειάς φιλοσοφίας στο βλέμμα, γυαλάδα στην καράφλα, κάθεται μπροστά σε υπολογιστή. Μετά από συνομιλία μας ολίγων δευτερολέπτων, μου προτείνει:

- Πέστε μου ένα παιχνίδι του αγγλικού πρωταθλήματος και θα σας δώσω το αποτέλεσμα.
Διαλέγω το Χάντερσφηλντ - Άρσεναλ. Ο φαλακρός πράκτωρ αρχίζει παιχνίδι στο κομπιούτερ και μετά από μισό λεπτό και με λοξό χαμόγελο λέει: “Χ”!

“Και γιατί ισοπαλία;” κάνω τον πονηρό εγώ.

-Έβαλα όλα τα δεδομένα και κατά 53% το ματς θα έρθει “Χ”..., μου λέει με σιγουριά.
Την εποχή εκείνη έβγαινε το “Στανταρ 13”, προποτζήδικο έντυπο κάθε Τρίτη, όπου έγραφαν Νικολακόπουλος, Σπυρόπουλος, Ξενάκης, Νικολογιάννης, Γεωργίου και, βέβαια ο Καίσαρης. Νέος συνεργάτης και ο Παρασκευάς. Ανέλαβε να πλησιάζει προγνωστικά τους αγγλικούς αγώνες και το έκανε με τρόπο μοναδικό, ανεπανάληπτο. Μπέρδευε στο κείμενο του τη μαστούρα των ναρκωτικών, τις πυραμίδες της Αιγύπτου, τη λατρεία του στις γάτες, τους Ίνκας του Περού και τις γεροπουτάνες της Ινδίας.

Συμπέρασμα. Ποιά ήταν η προμουντιαλική εικόνα; Πριν ακόμα ξεκινήσουν τα ματς στους ομίλους. Πρώτο φαβορί η Βραζιλία. Πριτς! Δεύτερο φαβορί η Γερμανία. Πριτς! Τρίτο, η Αργεντινή. Πριτς! Τέταρτο η Γαλλία ή η Ισπανία.

Τι θα έπαιζε ο Παρασκευάς που πάντα ήταν στην άλλη όχθη, απέναντι των μπουκ; Ρωτήστε τον να σας πει. Ζωντανός είναι ακόμα. Κι αν δεν κάνετε τον ίδιο κέφι, ρωτήστε κάποιον από τους μαθητές του που κυκλοφορούν στην πιάτσα.


Διαβάστε ακόμα:

ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ... ΙΕΡΑΡΧΙΑ