ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΣΚΑΣ ΣΤΟΝ ΡΟΝΑΛΝΤΟ

 

Πρώτα απέκτησε το γήπεδο χωρητικότητας 95.000 θεατών και μετά έγινε βασίλισσα. Έτσι γίνεται. Δεν φθάνουν μονάχα οι υπήκοοι. Το μπούγιο από εκατομμύρια οπαδούς. Χρειάζεσαι και το δικό σου γήπεδο, το μεγάλο, το μεγαλύτερο. Κάτι άλλο; Νίκες. Πρωταθλήματα. Έτσι γίνεσαι βασιληάς, βασίλισσα. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η πρώτη στην Ιστορία ομάδα που δούλεψε την Παράγκα.

Είχε παικταράδες, διαλεκτούς έναν έναν, αλλά για να φθάσει να παίρνει το ένα πρωτάθλημα Ευρώπης καπάκι μετά το άλλο, τη δεκαετία του ’50, χρειαζότανε την υπόγεια δυναμική του συνδικάτου του εγκλήματος που η ίδια είχε φτιάξει.

Να μείνουμε στο γήπεδο. Κι έχει τη σημασία του αυτό. Δεν είσαι ομάδα αν δεν έχεις δικό σου γήπεδο. Την έδρα σου. Να μπαίνει μέσα ο οπαδός και να νοιώθει όπως το σπίτι του. Μέχρι να δένεται συναισθηματικά με τα μπετά.

Αυτή είναι η δύναμη της ομάδας. Το γήπεδό της. Σα σήμερα, 14 Δεκεμβρίου, μετά τον πόλεμο, το 1947, εγκαινιάζεται το Σαντιάγκο Μπερναμπέου. Από το όνομα του παίκτη και προέδρου της μετά. Η μορφή ο Μπερναμπέου. Έκανε την Ρεάλ μεγάλη και μισητή. Και επί των ημερών του ξεκίνησε τη φιλοσοφία του star system, δηλαδή παίρνουμε ό,τι σπουδαίο υπάρχει στον γνωστό κόσμο, Κοπά από Γαλλία, Ντι Στέφανο από Αργεντινή, Πούσκας από Ουγγαρία κ.α. Μια εμπορική αντίληψη που επικρατεί μέχρι σήμερα, Ζιντάν, Κακά, Μπέγκαμ, Νευμάρ, Ρονάλντο και σια.

Διαβάστε ακόμα:

Ζήσε ευτυχισμένα, πέθανε γαλήνια