ΕΣΚΑΣΕ Η ΜΠΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΙ ΣΤΟ ΓΥΨΟ

 

Μόνο στο μπάσκετ, λέει, έχει ξαναγίνει. Να γνωστοποιηθεί στον κόσμο μια μεταγραφή. Σε παιχνίδι του Παναθηναϊκού όταν αποκτήθηκε ο Σάλεϋ από το NBA. Έτσι και με την ανανέωση του συμβολαίου του Ισπανού τερματοφύλακα Ρομπέρτο. Για πρώτη φορά,λέει, την απόκτηση ποδοσφαιριστή έμαθε ο κόσμος από τα μεγάφωνα του γηπέδου.

Δεν είναι έτσι. Κι αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε ποια ήταν η “πρωτιά” για να θυμηθούμε κάποιες ξεχασμένες εποχές, τόσο στα γήπεδα, όσο και έξω απ' αυτά.

Ο καλοκάγαθος εφοπλιστής από την Άνδρο Νίκος Γουλανδρής για να δείξει τα φίλαθλα αισθήματά του είχε πάει στη Λεωφόρο για να παρακολουθήσει ματς του Παναθηναϊκού για το κύπελλο Ευρώπης. Οι βάζελοι τον γιουχάρισαν και του πετούσαν μαξιλαράκια.

Ήρθε και η μεγάλη πορεία του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη, μέχρι το Ουέμπλεϋ, στον τελικό των πρωταθλητριών, και οι γάβροι είχαν παραφρονήσει. Οι δύο ομάδες Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός σ' ένα ανοικτό, χυδαίο από κάθε άποψη, όχι απλά παράνομο ανταγωνισμό, ποια θα “ελληνοποιήσει” αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές. Μέχρι και τον νεγροβραζιλιάνο Ντε Μέλο με το όνομα Ντεμέλο έφερε ο Παναθηναϊκός. Έτσι για την Ιστορία αναφέρω ότι μετά χρόνια το παλληκάρι αυτοκτόνησε.

Κι όλα αυτά σε περίοδο χούντας! Πού να τολμήσουν, όμως, οι δικτάτορες να τα βάλουν με την ποδοσφαιρική καφρίλα. Χωρίς σόδα κατάπιναν τις μαϊμού μεταγραφές.

Μόνο που δεν γκρεμίστηκε το Καραϊσκάκη όταν ανακοινώθηκε η απόκτηση του Μιγκέλ Νικολάου από τα χέρια του Παναθηναϊκού. Συνέβη σε φιλικό ματς του Ολυμπιακού.

Πρώτο ματς Νικολάου, σε φιλικό, αν θυμάμαι καλά, με την αγγλική Ίπσουιτς κι έγινε το απίστευτο. Δίνει ένα σουτ ο Αργεντινός και η μπάλλα κτυπάει σε πόδι αντιπάλου και σκάει αφού παίρνει πολύ μεγάλο ύψος.

Την επομένη το Φως των Σπορ με τεράστια υπερηφάνεια έκανε πρωτοσέλιδο το απρόοπτο αυτό, ότι με σουτάρα του Νικολάου ξεφούσκωσε η μπάλλα!

Ο δε Νικολάου έβαλε το πόδι του στο γύψο! Επειδή είχε έρθει στον Ολυμπιακό με προηγούμενους τραυματισμούς, που τον ταλαιπώρησαν και στην Ελλάδα και γι' αυτό δεν έπαιξε ουσιαστικά. Από τους πέντε μαϊμού ομογενείς του Ολυμπιακού έπιασαν μόνον δύο, ο Αργεντινός Μίλτον Βιέρα και ο Ουρουγουανός Λοσάντα. Οι άλλοι τρεις ήταν οι σακατεμένοι Πολέτι, Νικολάου και ο πιτσιρικάς και μετριότατος Άλτσιμπαρ, που είχε έρθει ως Αλχιβάρης.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Ρομπέρτο και η κυρία Ρομπέρτα