Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΠΑΡΟΥΦΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

 

Το «Σκάνδαλο Κιάππε». Φοβερά πράγματα. Η Ελλάδα ξενυχτούσε πριν από 27 χρόνια για ένα ανύπαρκτο σκάνδαλο. Αντί να το πουν «Απάτη Κιάππε», πέρασε στην Ιστορία σαν το πολυθρύλητο «Σκάνδαλο Κιάππε». Περί τίνος πρόκειται;

Αυτά γίνονται μονάχα στην Ελλάδα. Το «Νερό του Καματερού» σου λέει κάτι; Κι όμως, είχε μασήσει η πρώτη εφημερίδα της χώρας, τα Νέα. Ότι είναι θαυματουργό. Και πώς να κάνει πίσω μετά, όταν ο κοσμάκης είχε παραμυθιαστεί και έδινε φύλλα στην εφημερίδα; Δεν είναι εύκολο.

Σα σήμερα, 6 Μαρτίου, το 1990, η σοβαρή «Ελευθεροτυπία» έκανε μία αποκάλυψη μαϊμού. Απίθανης μαϊμουδιάς. Ότι ο διεθνής διαιτητής Κώστας Δημητριάδης με έγγραφη καταγγελία του στην ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ αποκάλυπτε στην Ελλάδα συμμορία που ελέγχει τη διαιτησία.
Την «πληροφορία» την πάσαρε σε δημοσιογράφο της Ελευθεροτυπίας ένας υπάλληλος της ΕΠΟ με το όνομα Κωνσταντίνος Κιάππε (φώτο), αρμόδιος στις επαφές με τις διεθνείς ομοσπονδίες. Μια ανύπαρκτη ιστορία. Ένα θέμα ανυπόστατο.

Είμαστε σε εποχή που η ΕΠΟ ελέγχεται από τον Βαρδινογιάννη, αλλά κάποιοι πονηροί, κατά τον Παναθηναϊκό, είναι ύποπτοι ότι για λογαριασμό του Ολυμπιακού επηρεάζουν κοράκια. Σου δίνω το φόντο, αρχές δεκαετίας '90.

Δεν έχει ξαναγίνει. Από την «Ελευθεροτυπία» μπουκάρουν στο σπίτι του Δημητριάδη να βρουν το... αντίγραφο της επιστολής του στην ΦΙΦΑ. Ρε, δεν ξέρω τι μου λέτε, διαμαρτύρεται ο Πειραιώτης ρέφερυ. Όχι, έστειλες το γράμμα και δεν το λες.
Επί 13 ημέρες σερί(!) το κύριο πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας ήταν η «αποκάλυψή» της(!!!) για το... σκάνδαλο Κιάππε, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν «σκάνδαλο Ελευθεροτυπίας». Η οποία εφημερίδα επέμενε ότι... πράγματι υπάρχει η επιστολή του Δημητριάδη, της οποίας αντίγραφο είχε δώσει στον δημοσιογράφο της ''Ε'' ο... Κιάππε. Απο την εφημερίδα, μάλιστα, ισχυριζόντουσαν πως έχουν και...αντίγραφο που τους έστειλε η... ιδιαιτέρα του προέδρου της ΦΙΦΑ Γιόζεπ Μπλάτερ.

Η επιστολή δημοσιεύεται στα...γαλλικά και αναφέρονται τα ονόματα των διαιτητών Κουκουλάκη, Γερμανάκου, Κολοκυθά. Σου λέω της πουτάνας το μαγκάλι. Μια χώρα να ξενυχτάει με εκπομπές μέχρι τα ξημερώματα από ένα σότο που πάσαρε ένας υπάλληλος της ΕΠΟ στην εφημερίδα, κι αυτή δεν είχε το ήθος να δεχθεί ότι πιάστηκε κορόιδο.

Γιατί εξαπάτησε τον δημοσιογράφο ο Κιάππε; Αναγκάστηκα, είπε, να κάνω την πλαστογραφία. Από ποιον; Δεν...ήξερε, δεν συνάντησε ποτέ τον εντολέα του. Τον «Θαλή» από το Ρέθυμνο. Ο οποίος «Θαλής» του έλεγε «Μη φοβάσαι, θα μπεις φυλακή, αλλά θα σε βγάλω σε δύο μήνες...Τον εισαγγελέα Κολλιοκώστα εγώ τον τοποθέτησα, εσύ κάτσε φρονιμα... Όταν βγεις από τη φυλακή θα σου δώσω 2 εκατομμύρια για τον τάφο σου...».
Ουδείς μέχρι σήμερα έχει γράψει ποιο είναι το πραγματικό όνομα του «Θαλή», ο οποίος κατά τον Κιάππε τον απείλησε πως θα σκοτώσει τον ίδιον, την μάνα του και την αρραβωνιάρα του αν δεν αναλάβει τις ευθύνες ο ίδιος.

Ο Τέρενς Κουίκ, παρουσιαστής τότε του δελτίου Ειδήσεων του Αντένα, καβάλησε το ιδιωτικό αεροπλάνο του καναλάρχη Μίνωα Κυριακού για να φέρει από την Ελβετία τον Κιάππε που την είχε κοπανήσει. Το όργιο.
Λέγεται ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ, μακαρίτης σήμερα Κώστας Τριβέλλας, τηλεφώνησε στον Βαρδή Βαρδινογιάννη και του ζήτησε κάτι να κάνει για να μη «μιλήσει» ο Κιάππε. Ο Β.Β. δεν καταλάβαινε τι έλεγε ο άλλος, δεν γνώριζε το θέμα. Τελικά, ασχολήθηκε ο μακαρίτης Θόδωρος Βαρδινογιάννης, στείλανε 2-3 μπάτσους στο αεροδρόμιο και «βούτηξαν» τον έκπληκτο Κιάππε, στον οποίον ο γνωστός δικηγόρος τον συμβούλευσε «Μη μιλάς, ούτε λέξη!...».

Μνημειώδης δήλωση Κιάππε, «Παρακαλώ τον κύριο Βαρδινογιάννη που είναι καλός άνθρωπος να πληρώσει τον δικηγόρο Λυκουρέζο, διότι εγώ έχω οικονομική αδυναμία...». Η μνηστή του απειλούσε με απόπειρα αυτοκτονίας, στη δίκη γλύτωσε με μόνο 10 μήνες φυλακή.

Σημειώνω ότι τότε πρόεδρος στον Ολυμπιακό ήταν ο Σαλιαρέλης και στην ΑΕΚ ο Γιδόπουλος. Ο Κιάππε στις 19 Μαρτίου παραδέχθηκε ότι μόνος του έγραψε και η... του υπέγραψε την επιστολή ... Δημητριάδη. Είχαν γίνει πολλά. Κάθε βράδυ, μα κάθε βράδυ, όλα τα κανάλια είχαν μέχρι άγρια μεσάνυχτα τοκ-σώου γι' αυτή τη μπαρούφα ολκής. Τότε ήταν που ο πρόεδρος της ΕΠΟ Κώστας Τριβέλλας εμφανίστηκε χαράματα σε στούντιο καναλιού και κέρδισε από τον αποδυτηριάκια το παρατσούκλι «πυτζάμας». Η υπόθεση Κιάππε, από τις πιο θρυλικές στιγμές του αποδυτηριάκια.

Διαβάστε ακόμα:

Στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 0-3 μίλησε ο θεός