ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΜΩΥΣΗ

 

Ακρα, Γκάνα. Εκατοντάδες παιδιά κλωτσάνε κονσερβοκούτια, στρογγυλοποιημένα ελαστικά με φόντο μια τεράστια αφίσα του Εσιέν. Ο παίκτης της Τσέλσυ έχει ποζάρει με το χαμόγελο της επιτυχίας. Είναι το είδωλό τους. Θέλουν να κερδίσουν την τύχη του.

Οι επιτήδειοι στήνουν επί τόπου τη δουλειά. Εμφανίζονται δεκάδες σχολές ποδοσφαίρου και γραφεία μάνατζερ. Παράνομα, αλλά ποιος το ψάχνει. Είπαμε. Ολοι βλέπουν το λαμπερό χαμόγελο της επιτυχίας.

Οι γονείς έχουν ψηθεί και έχουν ποντάρει τη σωτηρία τους στον 12χρονο γιο τους. Για να βοηθήσουν την κατάσταση και να πάρει το παιδί τους προτεραιότητα, πουλάνε σπίτια και κοσμήματα. Καταθέτουν όλα τα υπάρχοντά τους στα γραφεία ευρέσεως επιτυχίας.

Παράλειψη. Τα περισσότερα από 500 παράνομα μανατζερογραφεία έχουν επιλέξει κατά βάση βιβλικά ονόματα, όπως «Οι γιοι του Μωυσή», «Οι πιστοί του Χριστού». Με το φωτοστέφανο της θρησκείας κάνουν πιο εύκολα τη λαμογιά τους.

Αλλάζουμε πλάνο. Στα ανατολικά παράλια της Ισπανίας ένα μεγάλο καΐκι, δίπλα στα βράχια, ακυβέρνητο. Οι αρχές έχουν ειδοποιηθεί. Στο αμπάρι του βρίσκουν καμμιά  δεκαπενταριά παιδιά ημιλιπόθυμα. Τα περισσότερα έχουν υποθερμία και νοσηλεύονται. Δεν είναι πάνω από 14 χρονών. Μετά από μέρες συνέρχονται και ερωτώνται πως βρέθηκαν εκεί. Ολα απαντούν το ίδιο. Ηρθαμε να παίξουμε μπάλα στη Ρεάλ Μαδρίτης και στη Μαρσέιγ.

Αυτή την ιστορία θυμήθηκα με αφορμή την τιμωρία της Μπαρτσελώνα για διεθνείς μεταγραφές δέκα παικτών που δεν είχαν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Παιδομάζωμα έξω από τους κανόνες.

Πολλά παιδιά χάθηκαν στη Μεσόγειο προσπαθώντας να ακολουθήσουν το όνειρο της ποδοσφαιρικής καριέρας. Αλλα βρέθηκαν να γυαλίζουν τζάμια σε φανάρια του Μιλάνου ή του Παρισιού. Πολλά απέκτησαν «πατέρα» μαστροπό ή έμπορο ναρκωτικών. Κάποιοι έκαναν περιουσίες εξαργυρώνοντας όνειρα.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτός ο μπάσταρδος έδωσε ψυχή