Η ΜΑΣΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ

 

Πάντα μου την έσπαγε όταν κάποιος έλεγε σ' άλλον τι πρέπει να κάνει. Πάρε δρόμο, ρε. Εγώ αποφασίζω, εγώ γουστάρω, εγώ κάνω αυτό, δεν κάνω το άλλο. Έχω κι εγώ άποψη για το καλό της ομάδας, της γειτονιάς, του κόμματος, της θρησκείας, της πατρίδας, της κοινωνίας. Για ό, τι.

“Να πάει να γαμηθεί το wi-fi” είπαν τα τσογλάνια της Αϊντχόβεν. “Τι πλάκα είναι αυτή να έρχεστε στο γήπεδο κι αντί να ενθαρρύνετε την ομάδα εσείς παίζετε με τα μπουρδέλα σας τα ηλεκτρονικά, τα τάμπλετς”.

Έτσι που λες. Οι οργανωμένοι της ολλανδικής ομάδας διαφωνούν με την απόφαση της ΠΑΕ να προσφέρει δωρεάν internet, με συνέπεια κάποιοι, ίσως όχι τόσο φανατικοί, στο γήπεδο να ασχολούνται περισσότερο με το κινητό τους, να βγάζουν selfie ή, να παίζουν χαρτιά, τάβλι, οτιδήποτε.

Για σιγά, ρε μάγκες. Το παν, και μιλάμε επιχειρηματικά, είναι η ΠΑΕ να τραβήξει κόσμο στο γήπεδο. Πρώτα αυτό. Και για να κερδίσει πελατεία ο επιχειρηματίας, είτε είναι σούπερμάρκετ, είτε εκδότης εφημερίδας, θα κάνει προσφορές. Κουπόνια.

Θυμάμαι πριν 35 χρόνια στην Αγγλία, μία ομάδα, η Μίλγουωλ αν δεν κάνω λάθος, κερνούσε στους θεατές από μία κούπα τσάι. Έτσι και η Αϊντχόβεν, σκέφθηκε το free internet για να τραβήξει στο γήπεδο την πιτσιρικαρία και την βγήκαν από αριστερά οι άρρωστοι. “Εδώ είναι γήπεδο! Εδώ υποστηρίζουμε την ομαδάρα, δεν μαλακιζόμαστε με τα γκάτζετς”. Είδες πόσο ποδοσφαιρικό πατριωτισμό διαθέτει η Αϊντχόβεν, η ομάδα της καπιταλιστικής Philips.

Διαβάστε ακόμα:

Οι χαμένοι γιοι του Μωϋσή