Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ... ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι σήμερα το παιχνίδι όπως πριν 50 και 100 χρόνια. Και επειδή το έργο αρέσει, γι αυτό θα συνεχιστούν οι αλλαγές.

Κάποτε οι ένδεκα ήταν ένδεκα, αυτοί οι ίδιοι άρχιζαν και τελείωναν το ματς. Αποφασίστηκε ο προπονητής να έχει το δικαίωμα να αντικαθιστά ποδοσφαιριστές, και δύο και τρεις. Μπήκαν στο παιχνίδι οι κάρτες από τον διαιτητή, πρώτα οι κίτρινες, μετά και οι κόκκινες.

Τα πάντα αλλάζουν. Με στόχο να βοηθήσουν το θέαμα. Τι άλλο; Γι’ αυτό γίνονται και δεν θα σταματήσουν οι αλλαγές και στον τρόπο διεξαγωγής των διοργανώσεων, εθνικών, ευρωπαϊκών, παγκοσμίων.

Σα σήμερα 26 Μαρτίου, το 1989, για πρώτη φορά έγινε αγώνας χωρίς θεατές. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Σουηδός Γκούντερ Μπένγκστον είπε την τεράστια στην απλότητα της κουβέντα: «Πρώτη φορά στη ζωή μου έπαιξα σε άδειο γήπεδο». Ήταν το Παναθηναϊκός - Απόλλων Καλαμαριάς 3-0, στην Λεωφόρο.

Υπουργός αθλητισμού κάποιος Θόδωρος Στάθης. Ένας ακόμα ανύπαρκτος στο πόστο. Κόμματα και πολιτικοί, μέχρι και σήμερα βέβαια, κάνουν παιχνίδι μόνο με τα λόγια. Και λένε πάντα την ίδια κασέτα. Και επειδή οι άχρηστοι δεν θέλουν, ούτε είναι ικανοί να παρέμβουν πολιτικά, δηλαδή ουσιαστικά, στο πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, αλλά και στο κάθε πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, παίρνουν «μέτρα» δίχως αποτέλεσμα. Χωρίς να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Ο κόσμος πήγαινε στο γήπεδο τότε, τελειώματα της δεκαετίας ’80.Ο εν λόγω εκ Λαρίσης Θόδωρος Στάθης έφτιαξε ΚΑΠ στον οποίο προβλεπόταν ποινή «κεκλεισμένων θυρών». Η τιμωρημένη ομάδα, μάλιστα, να αποζημιώνει, να αποδίδει στην φιλοξενούμενη ΠΑΕ ενα ποσό από τα δικά της έσοδα της περασμένης σαιζόν.

Συμπλοκές χούλιγκαν Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο με τα ΜΑΤ. Τότε, σ’ εκείνο το ματς ο πρόεδρος Γιώργος Βαρδινογιάννης σκαρφάλωσε στα κάγκελα για να... ηρεμήσει τους «φανατικούς». Τιμωρήθηκε ο Παναθηναϊκός να παίξει χωρίς κόσμο τον προσεχή αγώνα έδρας. Ήταν με την Καλαμαριά. Μπροστά σε 147 θεατές, με διαιτητή τον Μελέτη Βουτσαρά σκόραραν Γιάννης Σαμαράς 47,62 και Πάρις Γεωργακόπουλος 54.

Άργησε οκτώ χρόνια το ΠΑΣΟΚ από τότε που έγινε κυβέρνηση, αλλά τελικά τα εξαφάνισε τα έκτροπα στα γήπεδα.

Για σκέψου. Τζάμπα λεφτά θα έπαιρναν τα κόμματα και οι βουλευτές στην Ελλάδα αν τα γήπεδα ήταν εκκλησία όπως στην προηγμένη ποδοσφαιρική Ευρώπη.


Διαβάστε ακόμα:

ΛΕΜΟΝΗΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ