ΤΟ ''ΠΟΥΛΗΜΕΝΟ'' ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 0 - 4!

 

Δεν έχω ξαναδεί τέτοια σφαγή, μέσα στο Καραϊσκάκη, σε ντέρμπυ Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ. Έτυχε να το δω με τα ματάκια μου. Από τα δημοσιογραφικά θεωρεία. Ένα παιχνίδι αξέχαστο. Που μου κόστισε μια φιλία μ' έναν δημοσιογράφο, γάβρο του θανάτου.

Το έβλεπα και δεν το πίστευα. Ο διαιτητής να μην αφήνει τον ΠΑΟΚ να κάνει γκολ. Φρρρ και φρρρ να σταματάει κατεβασιές της παοκάρας. Κι εγώ έβγαινα από τα ρούχα μου. Διαιτησία εγκληματική. “Τι γίνεται εδώ, ρε!” να ουρλιάζω.

Και είπε τα δικά του ο φίλος γαβροδημοσιογράφος, του είπα κι εγώ τα δικά μου, πέσανε τα μπινελίκια και από τους δυο μας. Εγώ είχα βρεθεί εκτός εαυτού με τη διαιτησία, ο άλλος το πήρε προσωπικά.

Σα σήμερα 4 Ιανουαρίου, το 1976, αγώνας πρωταθλήματος στο Καραϊσκάκη, εισιτήρια 39.039. Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-4, ημίχρονο 0-1. Ένα παιχνίδι πουλημένο, αυτό είπαν οι ψαγμένοι γάβροι. Ότι τα πήραν τρεις διεθνείς ποδοσφαιριστές τους. Αυτή ήταν η εξήγηση της συντριβής, της τεσσάρας που όποιος παρακολούθησε το παιχνίδι θα θεωρούσε νορμάλ αποτέλεσμα ένα 0-8. Τα γκολ, Τερζανίδης 24, Κούδας 53. 60 και Γκουερίνο 75, δευτερόλεπτα με το που μπαίνει στο παιχνίδι.

Πέντε μέρες πριν φιλικό ματς στη Φλωρεντία Ιταλία - Ελλάδα. ''Θα σας σκίσουμε'' απειλούσαν οι διεθνείς του Ολυμπιακού Κελεσίδης, Κρητικόπουλος, Δεληκάρης, Καραβίτης, Συνετόπουλος τους παίκτες του ΠΑΟΚ στην εθνική ομάδα Κούδα, Σαράφη, Τερζανίδη, Ιωσηφίδη. Προπονητής του ΠΑΟΚ ο Ούγγρος Γκιούλα Λόραντ, του Ολυμπιακού ο Άγγλος Βικ Μπάκιγχαμ, που μετά την τεσσάρα απολύθηκε.

Παρένθεση. Διαιτητής ο διεθνής ο Βαμβακόπουλος. Πολιστμάνος. Πανύψηλος, αρχοντικός, επιβλητικός. Η κλάση σφυρικτράκιας. Στον τάφο του διαβάζεις “Διαιτητής!”. Δεν έχει ξαναγίνει.

Το γράφω αυτό, με την ευκαιρία, για να τονίσω πόσο δεμένη είναι η ζωή των διαιτητών, ειδικά της προηγούμενης γενιάς με τη σφυρίκτρα. Λόγω διαιτησίας και μόνον χάρη σ' αυτήν έγιναν ''κάποιοι'', έκαναν ταξίδια στο εξωτερικό, αντιμετωπίστηκαν ως εργαλεία εξουσίας από μεγαλοπροέδρους ομάδων. Ο νεκροθάφτης Πειραιώτης διαιτητής Πέτρος Καμπίτσης, η φίρμα στην πιάτσα, έφτιαξε το μνήμα του Βαμβακόπουλου όπου αναγράφεται “Διαιτητής!”. Αυτό χαρακτήριζε την ύπαρξή του, ότι ήταν διαιτητής. Όπως άλλος ήταν πρωθυπουργός, ποιητής, αστροναύτης, ήρωας πολέμου.

Ειπώθηκε και ποτέ δεν γράφτηκε αυτό που σήμερα για πρώτη φορά βγάζω στον άερα. Από τη διοίκηση του Ολυμπιακού, λέγεται πως ψάξανε και βρήκανε ποιοι έδωσαν στους τρεις ποδοσφαιριστές τα πακέτα, τα οποία είχαν κατατεθεί, λέει, σε υποκατάστημα τράπεζας νησιού, κοντά στα παράλια της Τουρκίας.


Διαβάστε ακόμα:

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΝ ΛΕΜΟΝΗ