Η ΦΙΓΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ Η ΦΑΓΟΥΡΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το προσεχές σαββατοκύριακο γίνονται τα παιχνίδια της έκτης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα. Όχι και το ΠΑΟΚ- Ολυμπιακός, που αναβλήθηκε. Και γιατί, παρακαλώ; Επειδή ακόμα και οι λεγόμενες μεγάλες ομάδες, αυτές που υποτίθεται φιλοδοξούν τη διάκριση στην Ευρώπη, απαιτούν να αντιμετωπίζονται ακόμα σαν ντόπιες, μάλιστα της εποχής μεσοπολέμου.

Δεν θα παίξουν, λοιπόν, στην Τούμπα ο πρωταθλητής και η δεύτερη ομάδα της περασμένης σαιζόν, για να μην… κουραστούν. Επειδή Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, αντίστοιχα, έχουν πρεμιέρα στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και πρέπει να… προστατευτούν. Να διευκολυνθούν. Απαράδεκτο.

Από τη μια, το πρωτάθλημα είναι ολότελα μη ανταγωνιστικό, με μετρημένες το πολύ σε τρία δάκτυλα οι ικανές να διεκδικήσουν τον τίτλο ΠΑΕ. Από την άλλη, οι λεγόμενες μεγάλες ομάδες και μετά από 65 χρόνια επαφής με την ποδοσφαιρική Ευρώπη συνεχίζουν να έχουν στόχο πρώτα το αναξιόπιστο πρωτάθλημα και μετά τη διάκριση στην Ευρώπη.

Και να σκεφτεί κανείς ότι σήμερα, εδώ και 20-30 χρόνια τα κύπελλα Ευρώπης έχουν εξελιχθεί σε Ελντοράντο. Δίνουν την ευκαιρία και σε ομάδες μέτριου επιχειρηματικού μεγέθους να κερδίζουν χρήματα τόσα, που δεν τα προσφέρει η τοπική αγορά τους, στη χώρα τους.

Γιατί, όμως, οι ελληνικές ΠΑΕ δεν μπαίνουν, όπως θα περίμενε κανείς, στο εμπορικό πνεύμα της ευρωπαϊκής πραγματικότητας; Γιατί ο μεγαλομέτοχος της ελληνικής ΠΑΕ αρκείται στην προσωπική του… φιγούρα. Γουστάρει ένα ψόφιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, με τους περισσότερους αντιπάλους να έχουν πρωταρχικό στόχο να μην υποβιβαστούν. Κι αυτός, ο μεγαλομέτοχος να γίνει… ήρωας αν η ομάδα βγει πρωταθλήτρια, δηλαδή αν ξεπεράσει στη βαθμολογία τον ανταγωνιστή ή τους δυο ανταγωνιστές του. Κι αν, τελικά, ο μαγκίτης μεγαλομέτοχος δεν βγει πρωταθλητής,τότε θα φταίει η πουστιά του παρασκηνίου.
Αληθινά μεγάλη ομάδα, ακόμα και με τα μέτρα και τα σταθμά της ποδοσφαιρικής Ελλάδος, είναι εκείνη η οποία στοχεύει στην Ευρώπη. Στο φινάλε, άλλωστε, έχει εξασφαλισμένη έτσι ή αλλοιώς την παρουσία της στην Ευρώπη και την επόμενη σαιζόν.

Τι σημαίνει παρουσία στην Ευρώπη για την ελληνική ΠΑΕ; Λεφτά. Πολλά λεφτά στο ταμείο. Ακόμα σημαίνει βελτίωση του εταιρικής της βαθμολογίας που θα την επιτρέπει να κληρώνεται στην Ευρώπη με αντιπάλους για τα δόντια της. Να έχει πιο ευνοϊκή κλήρωση. Και υπεραξία της χρηματιστηριακής αξίας των ποδοσφαιριστών της ομάδας. Αυτά, μάλλον, είναι κινέζικα, για την ελληνική ΠΑΕ που ενεργεί… παραδοσιακά, γι’ αυτό θέλει να αντιμετωπίζει μ’… όλες τις δυνάμεις της τον ντόπιο αντίπαλο. Γι’ αυτό αναβλήθηκε το ΠΑΟΚ- Ολυμπιακός, δυο ΠΑΕ οι οποίες και την αμέσως προσεχή εβδομάδα είναι… υποχρεωμένες να παίξουν στην Ευρώπη.

Τελικά, παραμένουν ελληνικές οι… ελληνικές ΠΑΕ, και ο λόγος αφορά εκείνες που από το εύκολο πρωτάθλημα κι όχι λόγω της ευρωπαϊκής του καταξίωσης, κερδίζουν το εισιτήριο να περάσουν τα σύνορα.

Διαβαστε ακομα:

Η ΓΡΙΑ ΚΟΤΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΖΟΥΜΙ