ΠΟΣΟ ΞΕΥΤΥΛΙΣΜΕΝΗ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ

 

Ήμουν μπροστά και σου μεταφέρω επακριβώς πως έκατσε το σκηνικό. Ένας μεγαλοαυλικός με κάθε βυζαντινή τυπικότητα πλησιάζει τον αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή και του προτείνει να δοθεί χρυσόβουλλο στον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου.

-Γιατί να του δώσουμε χρυσόβουλλο, κάνει ωραίες πίπες ο καλόγερος;
«Μεγαλειότατε, ο ηγούμενος κάνει μαγκιόρικες προσευχές για το καλό της βασιλείας σας...

Έχει αρχίσει να βαριέται ο αυτοκράτωρ, άσε ότι τα έχει ψιλοπάρει στο κρανίο διότι δεν του καθότανε η παρθένα θυγατέρα του μεγαλοαυλικού. Τελικά, αφού τα έξυσε με τα δυο του χέρια ο Τσιμισκής πήγε πάσο, γνωρίζοντας ότι ο αυλικός του θα είχε την προμήθειά του από τον ηγούμενο.

Τρίβοντας τα χέρια ο αυλικός δίνει αμέσως εντολή στον γραμματικό να ετοιμάσει το χρυσόβουλλο, δηλαδή μια περγαμηνή σε επεξεργασμένο δέρμα, κατά προτίμηση τράγου, για να υπογράψει, πάντα με κόκκινο μελάνι, κάτω από τον τίτλο του «Πιστός Βασιλεύς και Αυτοκράτωρ των Ρωμαίων».

Έρχεται, λοιπόν, σήμερα ο Εφραίμ, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, που έκανε κάποιες ημέρες στον Κορυδαλλό, αν είναι δυνατόν στη φυλακή άνθρωπος του Θεού, και λέει «Έχω χρυσόβουλλο του αυτοκράτορα». Η κουβέντα γίνεται επειδή το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ξαναπαίζει στα δικαστήρια.

Με χρυσόβουλλο, λοιπόν, ο αυτοκράτωρ του Βυζαντίου παραχωρούσε εκτάσεις στα μοναστήρια. Ο αποδυτηριάκιας έχει μία ερώτηση. Το χρυσόβουλλο του Τσιμισκή στο Βατοπέδι είναι γνήσιο; Αν δεν είναι μαϊμού, τότε ο Κύπριος ηγούμενος έχει δίκαιο. Όχι, δηλαδή, και να μην αναγνωρίζουμε τον αυτοκράτορα.

Ένα τελευταίο, για να καταλάβεις πόσο γαμημένη είναι αυτή η χώρα. Μέσα στους πρώτους νόμους που ψήφισε το ελληνικό κράτος όταν έφυγαν οι Τούρκοι, κι αυτό συνέβη το 1830, ήταν να αναγνωρίσει νομοθετικά την κυριότητα κάθε μοναστηριακής έκτασης με βάση τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλλα. Φοβερά πράγματα. Δεν πρόλαβαν οι μπινέδες οι Έλληνες να απελευθερωθούν και μετά από 400 χρόνια ένα από τα πρώτα που έκαναν ήταν να επικυρώσουν τα βυζαντινά δέρματα τράγου. Γεννημένοι κοπρίτες. Άξιοι της μοίρας σας.

Διαβάστε ακόμα:

Κωλόχαρτο το χρυσόβουλλο