Ο ΓΚΙΚΑΣ ΔΙΔΑΞΕ ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΧ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Το επόμενο μάθημα που πρέπει να κάνει ο Γκίκας Χαρδούβελης στους φοιτητές του είναι για το τι θα συμβεί αν όλοι οι Έλληνες κάνουν ότι και ο ίδιος το 2012. Τι έκανε;

«Τον Ιούνιο του 2012 φοβήθηκα και εγώ, όπως φοβήθηκε τότε όλη η Ελλάδα. Και εγώ όπως και πολλοί Έλληνες μετέφερα κάποια από τα χρήματα μου, για να μπορώ να συντηρήσω τα παιδιά μου, φοβήθηκα πως μπορεί να καταρρεύσει η χώρα», παραδέχθηκε.
΄
Την περίοδο εκείνη, δισεκατομμύρια ευρώ μεταφέρονταν με αεροπλάνα στην Αθήνα από τις ευρωπαικές πρωτεύουσες για να στηρίξουν την παραπέουσα οικονομία. Οι καταθέσεις είχαν συρρικνωθεί από τα 220 δις ευρώ στα 170, εξέλιξη που ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε πληροφορηθεί ως σύμβουλος δύο πρώην πρωθυπουργών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, μεγαλοστέλεχος της Γιουρομπάνκ και καθηγητής Πανεπιστημίου.

Άσχημα ήταν τότε τα πράγματα, όχι όμως όπως σήμερα, που οι καταθέσεις έχουν συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο και έχουν φτάσει γύρω στα 135 δις. Τι θα συνέβαινε, λοιπόν αν οι Έλληνες έκαναν σήμερα ό,τι και ο Γκίκας Χαρδούβελης το 2012; Κατάρρευση. Βλέπετε το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα άδεια ταμεία και οι φόβοι για αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων.

Με τα υπόλοιπα των καταθέσεων κάτω των 140 δις με τα υπόλοιπα των δανείων άνω των 200 δις και τα κόκκινα δάνεια γύρω στα 75 δις, το εξαντλημένο τραπεζικό σύστημα πνέει τα λοίσθια και αδυνατεί πλέον να στηρίξει την οικονομία. Χρεοκοπία. Όπως λένε οι ειδικοί, το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται όχι απλά στο χείλος του γκρεμού, αλλά έχει ήδη αρχίσει να πέφτει.

Η νέα εβδομάδα έχει στα τέλη της (Παρασκευή 13/3) νέους «σκοπέλους» ρευστότητας, με λήξη εντόκων 1,6 δισ. ευρώ και νέα πληρωμή δόσης προς το ΔΝΤ 0,3 δισ. ευρώ. Η κατάσταση προδιαγράφει νέο αγωνιώδη γύρο της κυβέρνησης προς άγραν διαθεσίμων οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δημιουργώντας ένα γενικότερο κλίμα ανησυχίας για την έκταση που μπορεί να λάβει ο εσωτερικός δανεισμός.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Λουκάς και ο Γκίκας