ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΙΑ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Εκροή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες έχει προκαλέσει η δήλωση του Ντάισελμπλουμ για το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων με πιθανό αποκορύφωμα το κούρεμα των καταθέσεων.

Την Τετάρτη οι αναλήψεις κυμάνθηκαν γύρω στα 400 εκατ. οι μεγαλύτερες από την υπογραφή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Τίθεται ευθέως το ερώτημα τι εξυπηρετούν οι τρομολαγνικές αυτές εξαγγελίες και αν εμπίπτουν στο νόμο περί διασποράς ψευδών ειδήσεων σε περίπτωση μάλιστα που δεν επιβεβαιωθούν.

Κάθε μέρα και μία βόμβα δέχεται η οικονομία από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων κι αν πρέπει να ζητήσει κάτι η Ελλάδα από τους δανειστές είναι η αποζημίωση. Οι τράπεζες ανησυχούν για ένα νέο κύκλο εκροών.

Από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι σήμερα οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν μειωθεί κατά 26 δισ. ευρώ και πλέον διαμορφώνονται στα 138 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Δεκέμβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ και τον Ιανουάριο κατά 12 δισ. ευρώ.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα οι εκροές καταθέσεων αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης το 2010, ενώ η ομαλή λειτουργία των τραπεζών εξασφαλίζεται από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος.

Τους τελευταίους μήνες έχουν «παγώσει» και οι διαδικασίες χορήγησης νέων δανείων, ανατρέποντας τον σχεδιασμό για αύξηση των χρηματοδοτήσεων το 2015.

Διαβάστε ακόμα:

Τι θα έκαναν οι Αρχαίοι Ελληνες στη θέση του Βαρουφάκη