ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΑΝ ΖΗΤΗΘΕΙ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 58%, θα ταχθεί υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, αν στο πλαίσιο διενέργειας δημοψηφίσματος, η παραμονή στο ευρώ συνδυαστεί με την εφαρμογή νέου Μνημονίου.

Την ίδια στάση θα τηρήσει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που, παρόλα αυτά, έδειξε ότι η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι επιλογή των πολιτών ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται την εφαρμογή ενός νέου Μνημονίου.

Στο ερώτημα τι επιλέγουν ανάμεσα στην παραμονή στο ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή, το 66,5% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, με το 27% να επιλέγει την επιστροφή στη δραχμή. Το ποσοστό διαφοροποιείται όταν η παραμονή στο ευρώ συνοδεύεται από την εφαρμογή ενός νέου Μνημονίου, παραμένει, ωστόσο, ψηλότερα στις προτιμήσεις των πολιτών, με 55,5%, έναντι 35% που επιλέγουν την επιστροφή στη δραχμή με ανεξάρτητη δημοσιονομική πολιτική.

Στην ίδια έρευνα αποτυπώνεται και η απογοήτευση των πολιτών για τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε συγκεκριμένους τομείς. Στην καταπολέμηση της ανεργίας, σε κλίμακα από το 0 έως το 10, ο μέσος όρος βαθμολογίας της κυβέρνησης είναι 3,8, στις προσπάθειες για τη μείωση της ακρίβειας 3,3, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας 2,8 και στην κοινωνική ασφάλιση 4.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με εξαίρεση την καταπολέμηση της ανεργίας, η βαθμολογία με τις περισσότερες προτιμήσεις πολιτών είναι το 0. Παρά ταύτα, σε ποσοστό 56,5% οι πολίτες θεωρούν ότι μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά θα τα πήγαινε χειρότερα στους τομείς αυτούς.

Διαβάστε ακόμα:

Προκυρήξεις για νέα οδυνηρά μέτρα