ΤΑ ΡΟΥΒΛΙΑ, ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ, Ο ΞΕΡΞΗΣ ΚΑΙ ΤΑ BRICS

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Το εφιαλτικό σενάριο στάσης πληρωμών και χρεοκοπία της χώρας στις αρχές Ιουνίου διακινεί το ΔΝΤ, με έγγραφο του που φέρει ημερομηνία 14 Μαΐου. Τη δυσμενή αυτή εξέλιξη αποδίδει στην αδυναμία κάλυψης στις 5 Ιουνίου από την Ελλάδα δόσης 1,5 δις.

Πρόκειται ασφαλώς για το αποκορύφωμα των πιέσεων για υπογραφή νέας συμφωνίας με τους δανειστές, που εξελίσσεται την ώρα που η κυβέρνηση έχει θέσει σε λειτουργία ένα δικό της σενάριο, απειλών στη βάση του υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.

Ο Δ. Στρατούλης το είπε καθαρά. Αν μας κουνηθούν πολύ, θα πάμε στα BRICS και θα δανειστούμε με ευνοϊκούς όρους και χωρίς μνημόνιο. Ο Π. Ρουμελιώτης το επιβεβαίωσε. Όντως τα BRICS μοιράζουν λεφτά χωρίς μνημόνιο. Αλλά και ο Π. Καμμένος ήταν σαφής. Θα αναζητήσουμε άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Η απειλή αιωρείται για περισσότερους από τρεις μήνες. Στην αρχή είπαμε να κάνουμε μια επίδειξη οικονομικής ανεξαρτησίας με τα 5 δις. που θα έδιναν οι Ρώσοι στον σύντροφο Λαφαζάνη σαν προκαταβολή για δουλειές του 2019.

Τα ρούβλια δεν ήρθαν, αλλά εμείς αγέρωχοι. Ας είναι καλά οι Κινέζοι, αλλά ούτε κι αυτοί βάζουν εύκολα στο χέρι στην τσέπη όπως άλλωστε και οι απόγονοι του Ξέρξη στους οποίους αποτάθηκε ο εθνικός ξάδελφος Γ.Τσίπρας. Τελική μας ελπίδα τα BRICS, αλλά ο Ιούνιος έχει πλησιάσει επικίνδυνα.

Διαβάστε ακόμα:

Το δράμα των διοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος