ΠΟΙΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΠΡΟΣΕΛΑΒΕ Ο ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΔΟΕ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Πάταξη της φοροδιαφυγής. Μοιάζει με θαύμα. Το υπόσχεται ο Τρύφων Αλεξιάδης, ο υπουργός Οικονομικών, που έχει εμπειρία από ...θαύματα. Στα 29 του χρόνια πήγε πρώτη φορά στο Άγιο Όρος και παρότι φανατικός άθεος, τον κέρδισε η χριστιανική φιλοσοφία.

Βασικό του δόγμα είναι η αριστερής προσέγγισης ρήση του Μεγάλου Βασιλείου προς πλουτίσαντες. Πως μάζευες πλούτο όταν δίπλα σου πεινούσαν;

Στο γραφείο του στην οδό Καραγεώργη Σερβίας κυριαρχεί η εικόνα, της αγίας Υπομονής, της μοναδικής Σλάβας που έγινε αυτοκράτειρα του Βυζαντίου(1390-1450 μ.Χ.). Λεγόταν Ελένη Δραγάση και ήταν κόρη του ηγεμόνα της Βορειοανατολικής Μακεδονίας Κωνσταντίνου Δραγάση και σύζυγος του Μανουήλ Β' Παλαιολόγου. Ολόκληρη ή ζωή της ήταν ζωή αγιότητας και προπάντων ζωή αγώνα με υπομονή και καρτερικότητα. Γι' αυτό και μετά τον θάνατο του συζύγου της (1425), έγινε Μοναχή με το όνομα Υπομονή.

Όντως το έργο που ανέλαβε ο Αλεξιάδης θέλει υπομονή και επιμονή. Έχει, όμως, ένα βασικό πλεονέκτημα ο νέος υπουργός. Είναι η γνώση του χώρου που απόκτησε σαν απλός εργαζόμενος αρχικά και σαν συνδικαλιστής στη συνέχεια στον κλάδο των εφοριακών.

Έχει ζήσει επιπλέον μία μοναδική εμπειρία. Όταν μπήκε με διαγωνισμό το 1987 στο υπουργείο Οικονομικών εντάχθηκε στη λεγόμενη ομάδα των 300 του Τσοβόλα, για τον έλεγχο του ΦΠΑ, που μόλις είχε καθιερωθεί στην Ελλάδα. Οι 300 εργάστηκαν ικανοποιητικά τότε για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, ώσπου ήρθε το περίφημο Τσοβόλα δώστα όλα και πήγε περίπατο η όλη προσπάθεια.

Διαβάστε ακόμα:

Τι να τα κάνεις ρε ούφο τα ισοδύναμα;