ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΩΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΜΣΕΝ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Τελικά, οι Έλληνες σώζουν τους μετανάστες ή οι μετανάστες τους Έλληνες; Η απότομη στροφή της Γερμανίας στο θέμα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, δείχνει ότι μάλλον οι πρόσφυγες σώζουν την Ελλάδα.

Μέχρι πρότινος Μέρκελ και Σόιμπλε είχαν την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τους όρους που θέτει η τρόικα, για να εκταμιευτούν τα κονδύλια του πακέτου διάσωσης... Μεταξύ αυτών και δραματική μείωση στις συντάξεις.

Όσο περνάει ο καιρός, πυκνώνουν και οι διαρροές για μία ενδεχόμενη υποχώρηση τους ως προς τις απαιτήσεις τους για την πρώτη αξιολόγηση. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, δεδομένης και της έκτασης των προσφυγικών ροών, η Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί να πέσει.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα είδος μη λειτουργικού κράτους (failed state), όχι μόνο από δημοσιονομικής άποψης. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε ως Ευρωπαίοι».

Όσο κι αν δεν θέλουν να το παραδεχθούν Γερμανοί και Έλληνες αξιωματούχοι, η γερμανική αυτή αλληλεγγύη σχετίζεται με το ρόλο που επιφυλάσσουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα. Η ανταποδοτικότητα σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια.

Όλα δείχνουν ότι τα σύνορα μας θα παραμείνουν κλειστά, καθώς η Γερμανία ενστερνίζεται πλήρως την άποψη των χωρών του Βίζεγκραντ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα προστατεύσει. Μέχρι που να αποδειχθεί το αντίθετο, στη χώρα μας θα βρούν καταφύγιο τουλάχιστον 150.000 πρόσφυγες, χωρίς το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο από μία συγκεκριμένη χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης.

Με τον τρόπο αυτό μένει μετέωρο το αίτημα της Ελλάδος για διανομή τους σε όλες τις χώρες και προκαταλαμβάνεται η σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό που θα γίνει τη Δευτέρα.

Διαβάστε ακόμα:

Εύφημος μνεία η ...διαπόμπευση των φοροφυγάδων