ΜΑΥΡΕΣ, ΚΑΤΑΜΑΥΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

 
Θαύμασα τον άνθρωπο που δεν γνώριζα καν την ύπαρξη του, όταν χρόνια πολλά πριν διάβασα τι έγραφαν γι' αυτόν τον σπουδαίο Έλληνα δημοσιογράφοι αξιοσέβαστοι και διανοούμενοι, καλλιτέχνες ποιοτικοί και επιστήμονες. Νευρολόγος- ψυχίατρος είναι ο 80χρονος Ματθαίος Γιωσαφάτ (φώτο), η μορφή στον τομέα του, μια ζωή αληθινά υποδειγματική. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στο βουνό, στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Με το επιστημονικό του εκτόπισμα είναι άτομο- διαφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό. Μεταφέρω απόσπασμα πολύ πρόσφατης συνέντευξης του Γιωσαφάτ, στον Γιάννη Πανταζόπουλο και το lifo.gr.
 
''Αυτό που με ενοχλεί στα χαρακτηριστικά του Νεοέλληνα είναι η έλλειψη πολιτισμού, ο φθόνος, η επιθετικότητα και η αγένεια. Οι μισοί βρίζουν τους άλλους μισούς ως «γερμανοτσολιάδες», «προδότες» ή «ξεπουλημένους». Πάντα είχαμε διχόνοια. Είμαστε λίγο παρανοϊκός λαός, όχι με την έννοια της τρέλας, αλλά με εκείνη της καχυποψίας. Παραδείγματος χάριν, η οδηγική συμπεριφορά μας είναι ενδεικτική των διαθέσεών μας. Ένα νταηλήκι ακατανόητο. Πιστεύω ότι υπάρχουν θαυμάσιοι Έλληνες, αλλά και πολλά καθήκια.
Οι Έλληνες είναι ένα έθνος αμόρφωτων μιας χώρας παραδοσιακής και υπανάπτυκτης. Το σχολείο είναι απαίσιο. Ο τρόπος διδασκαλίας είναι εντελώς ακατάλληλος. Η Ιστορία που μαθαίνουμε είναι ένα συνονθύλευμα από μύθους. Και δεν έχουμε φροντίσει ώστε να εισαχθούν τα «μαθήματα ζωής» στη σχολική εκπαίδευση. Μεγαλώνουν τα παιδιά έχοντας την αντίληψη ότι το σεξ είναι βρώμικο και κάτι κακό.
Μια φορά, μεσημέρι ήταν, είχα ακούσει τη μητέρα μου να κάνει έρωτα με τον πατέρα μου. Φώναζε, δεν μπορούσα όμως να αντιληφθώ τι είχε συμβεί. Η μητέρα μου αργότερα βγήκε από το δωμάτιο με απίστευτη ευδιαθεσία. Κι εγώ την πέρασα για πόρνη. Δεν της μιλούσα για τρεις μήνες. Όταν το συζήτησα με τους συμμαθητές μου, μου είπαν ότι κι εκείνοι τα ίδια άκουγαν. Έτσι, τότε, τις θεωρήσαμε όλες πόρνες. Άλλες εποχές, χωρίς διαδίκτυο ή τηλεόραση. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.
Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΟΤΕ ΔΙΑΖΥΓΙΟ