Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

 

Τρεις είναι οι Έλληνες, που με το δικό τους τρόπο, και χωρίς να το «δηλώσουν», είπαν στην ελληνική κοινωνία ότι «Είμαστε ομοφυλόφιλοι». Και ο κόσμος, χωρίς να ακούσει αυτό που δεν «δήλωσαν», αντιλαμβανόταν ότι αυτοί οι τρεις γίγαντες στον τομέα τους μεταπολεμικοί Έλληνες ήταν gay. Μιλάμε για τον μουσικό Μάνο Χατζηδάκι, τον δημιουργό του Θεάτρου Τέχνης Κάρολο Κούν και τον ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη.

Γράφω τούτες τις αράδες και αποτίω φόρο τιμής και αναγνωρίσεως σε μια φράση απίστευτης ιστορικής αξίας που βγήκε από το στόμα του Γιάννη Τσαρούχη.

Μια παρένθεση. Ο Τσαρούχης, σ’ όλους τους πίνακες του είχε μοντέλα φαντάρους, ναύτες. Ο μαιτρ είχε μεγάλη αδυναμία στα 20χρονα στρατευμένα αγόρια. Παρακάτω.

«Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις». Αυτή είναι η κολοσσιαία ατάκα του Τσαρούχη. Για την Ελλάδα του 20ου αιώνα, λέει ο αποδυτηριάκιας,ο άνθρωπος είπε τη μεγάλη αλήθεια. «Είσαι ό,τι δηλώσεις». Δηλαδή;

Δεν χρειάζεται να σπουδάσεις. Να ειδικευθείς. Να έχεις δείξει τα προσόντα σου, σ’ αυτόν ή, τον άλλον τομέα. Η ελληνική κοινωνία είναι τόσο πίσω που αποδέχεται τον ανίκανο, τον αμάθευτο, τον άπειρο, αρκεί να δηλώσει ότι είναι κάτι. Όπως ο Καραγκιόζης δηλώνει φούρναρης, αστρονόμος, τηλεπαρουσιαστής, σεκιούριτυ, τοκιστής και σουλατσαδόρος.

«Διόρισε το παιδί μου, εκεί». Έχει ιδέα το παιδί σου από τις απαιτήσεις αυτής της θέσης; Έλα, μωρέ. Ποιος ασχολείται μ’ αυτά. Γιατί, μήπως αυτός που θα διορίσει έχει ιδέα από την καρέκλα που κατέχει.

Την αθάνατη Ελλάδα την κατέγραψε με τρεις λέξεις, «Είσαι ό,τι δηλώσεις», ο Γιάννης Τσαρούχης, ένας ακόμα παγκόσμιος Έλληνας, που γεννήθηκε σα σήμερα 13 Ιανουαρίου το
1910 και πέθανε 20 Ιουλίου το 1989.

Διαβάστε ακόμα:

Χωρίς ράσο κατέγραψε τα δημιουργήματά του Θεού