ΕΚΡΥΨΑΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΕ ΛΑΚΟΥΒΕΣ

 

Θέλουν να μπουν στην Ελλάδα οι Ιταλοί επί Μουσολίνι. Τους είπαμε «Όχι» και οι φρατέλι κάνουν την επίθεσή τους στο αλβανικό μέτωπο στις 28 Οκτωβρίου το 1940. Οι Έλληνες κράτησαν άμυνα στα σύνορα. Με τα αρχαία μας τι γίνεται; Όλη η Ελλάδα είναι ένα μουσείο. Και πρώτα απ’ όλα η Ακρόπολη. Ο Ιωάννης Μεταξάς, ο κυβερνήτης της χώρας δεν είχε το μυαλό του μονάχα στον πόλεμο, αλλά και στα μουσεία. Να αδειάσουν τα μουσεία ήταν η εντολή της κυβέρνησης.

Δεν ξέρει τι γίνεται αύριο. Ο Μουσολίνι είναι σύμμαχος του Χίτλερ κι ο τρελλός έχει όνειρα και σχέδια έτοιμα να κατακτήσει τον κόσμο. Έτσι, ο Μεταξάς φρόντισε να προστατευθούν οι θησαυροί της αρχαίας Ελλάδος από αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Από τυχόν κατάληψη της χώρας από τον εχθρό.

Μέχρι τον Απρίλιο του 1941 που μπήκαν στην Αθήνα οι Γερμανοί είχαν δουλέψει οι «επιτροπές απόκρυψης» των αρχαίων μνημείων! Στην Αίθουσα του Παρθενώνος, στο Μουσείο της Ακροπόλεως άνοιξαν ένας τεράστιο λάκκο, τον χώρισαν σε τρία μέρη, τον γέμισαν με αρχαία και από επάνω έριξαν πλάκα από μπετόν!

Κάθε φρεάτιο, κάθε λακούβα, κάθε κρύπτη, όπως αυτή η λεγόμενη «Φυλακές του Σωκράτη» γέμισε από αρχαία. Όπως είχαν κάνει οι αρχαίοι Έλληνες! Είχαν θάψει επάνω στην Ακρόπολη κομμάτια από ανάγλυφα το 480 πριν τον Χριστό όταν πάτησαν την Αθήνα οι Πέρσες. Γι’ αυτό πολλά σώθηκαν και, μάλιστα, κράτησαν τα ζωηρά τους χρώματα. Και ανακαλύφθηκαν 2.400 χρόνια αργότερα με τις ανασκαφές του 19ου αιώνα.

Διαβάστε ακόμα:

Στο Αγιον Ορος νηστείες και προσευχές