ΚΑΤΑΡΑ, ΚΑΤΑΡΑ ΣΤΟΝ ΜΠΑΡΟΥΧ

 

«Να ‘ναι καταραμένος με τη συγκατάθεση του Θεού. Τον καταριόμαστε με τη βοήθεια της κρίσεως των αγίων και των αγγέλων, παρουσία των αγίων βιβλίων μας και των εντολών που περιέχουν. Καταραμένος να 'ναι την ημέρα, καταραμένος και τη νύχτα. Καταραμένος να 'ναι κι όταν κοιμάται κι όταν είναι ξύπνιος. Καταραμένος όταν έρχεται σε επαφή με ανθρώπους, κι όταν απομακρύνεται από ανθρώπους. Στον αιώνα των αιώνων να μη συγχωρεθεί ποτέ. Να δεχθεί επάνω του όλη τη θεία οργή κι όλα τα κακά που αναφέρονται στη Βίβλο. Να σβηστεί το όνομά του από τούτον τον κόσμο, για πάντα. Να τον απομακρύνει ο Θεός απ' όλες τις φυλές του Ισραήλ στέλνοντας επάνω του όλες τις κατάρες».

Αυτό είναι το χάρεμ κατά του Εβραίου Σπινόζα. Ο εβραϊκός αφορισμός του.

Πολύ καλά του έκαναν του Μπαρούχ ντε Εσπινόζα. Δεν είχαν άλλη επιλογή οι Πορτογάλοι Εβραίοι που είχαν εκδιωχθεί από την βασίλισσα της Ισπανίας Ισαβέλα και είχαν εγκατασταθεί στην Ολλανδία. Με όπλο τη θρησκεία το εβραϊκό έθνος πορεύθηκε, με την πίστη στον Θεό, ο οποίος Θεός είναι αυτός που γράφουν οι προφήτες μας, όχι η Φύση που έλεγε ο πιτσιρικάς Μπαρούχ.

Τον πήραν με το μαλακό οι άγιοι ραβίνοι. Σύνελθε, αγόρι μου, ξέχασε τούτες τις τρέλες που γεννάει το τρικυμιασμένο μυαλό σου. Ό,τι χρειάζεσαι, εμείς εδώ είμαστε. Θα σου δώσουμε όσα φράγκα θέλεις, αρκεί να αρνηθείς όσα λες.

Τίποτα αυτός. Το 1656 στη μεγάλη Συναγωγή του Άμστερνταμ έγινε η επίσημη τελετή όπου η εβραϊκή κοινότητα αποκήρυξε τον 24χρονο Σπινόζα με την καταδίκη ότι κανένας δεν πρέπει να τον πλησιάζει, καμία σχέση μαζί του. Κοινωνικός εξοστρακισμός. Απομόνωση.

Μακρόστενο και ωχρό πρόσωπο, μεγάλα μαύρα μάτια ο Μπαρούχ, γεννήθηκε σα σήμερα στις 24 Νοεμβρίου το 1632. Ένα ήρεμο παιδί, ευγενικό, που ποτέ δεν ύψωσε τον τόνο της φωνής του, ποτέ δεν θύμωσε. Είναι παραμύθι η αθανασία της ψυχής, υποστήριξε. Ποιος Θεός; Ό,τι υπάρχει, τα πάντα είναι Θεός, κι αυτός δεν έχει σχέση με τη δημιουργία του κόσμου.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτοδίδακτος αλήτης, εραστής περιπετειών