ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ…

 

Ποιος είναι ο Χριστός; Δεν είναι Αυτός. Είναι και ο Αυτός, είναι και ο Εκείνος, κι όχι αυτός Αυτός, αλλά εκείνος ο Άλλος. Είναι όχι ακριβώς Αυτός, ούτε ακριβώς Εκείνος, αλλά ο Παράλλος, όπως νομίζουν κάποιοι άλλοι.

Για τον Έναν Χριστό ο λόγος, όμως δεν είναι ένας, είναι αρκετοί οι Χριστοί, είναι πολλοί, πάρα πολλοί. Είναι αυτός που είναι για τον καθένα. Ένας για τον καθένα. Αυτός είναι ο Χριστός. Χιλιάδες είναι, εκατομμύρια είναι ο Χριστός, οι Χριστοί.

Έναν Χριστό πιστεύουν, όχι χίλιους, μόνον έναν, ούτε καν δύο. Αυτόν, όμως, τον Έναν τον βλέπει ο καθένας όπως γουστάρει, όπως τον βολεύει, όσο του επιτρέπει ο δικός του ορίζοντας. Άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους, με εντελώς ανόμοιες και αταίριαστες σκέψεις, άνθρωποι άλλων εποχών, άλλων κόσμων, όλοι πιστεύουν στον Χριστό, θαρρούν πώς πιστεύουν στον Χριστό.

Και, αλήθεια, ποιος είναι ο αληθινός Χριστός; Ο πραγματικός, όχι εκείνος που ο καθένας χριστιανός έχει μέσα του. Σε πείσμα κάθε άλλης ερμηνείας και παρερμηνείας σχετικά με την παρουσία και τη διδασκαλία του θεωρούμενου υιού του Θεού. Διότι ο κόσμος δεν έχει ανάγκη τον ιστορικό, τον γήινο Χριστό, αλλά έναν στα μέτρα του Χριστό. Ομιλεί, δηλαδή, η ανάγκη του θηρίου, το οποίο δυστυχώς για τη Γη δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα όπως ο δεινόσαυρος. Ομιλεί η ανάγκη του ζώου να κλείσει μέσα του έναν Χριστό του μύθου, της θρησκείας, των ευαγγελίων.

Άσε τι λένε εδώ και 1.500 χρόνια διάφοροι σοβαροί και αξιόλογοι, γραφικοί και φανατικοί, για τούτο και για το άλλο, αμφισβητούντες ή επιβεβαιώνοντες την, και ποια είναι αυτή, αλήθεια του Χριστού. Η πιο μεγάλη και βαθειά αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να πορευθεί χωρίς Χριστό, χωρίς κάποιον Χριστό, είτε λέγεται έτσι, είτε αλλοιώς.

Όλα τα άλλα, όλοι οι άλλοι, εβραίοι και ρωμαίοι, Πιλάτοι και Απόστολοι, Ιωσήφ και Ιούδας, Μαρία και Μαγδαληνή, όλοι οι ρόλοι στο σήριαλ, είναι ένα ατέλειωτο παραμυθάκι περιττό πέρα για πέρα ακόμα κι αν εκφράζει πέρα για πέρα πραγματικότητα, ιστορικότητα, αλήθεια, αληθοφάνεια, φαντασία. Ουδεμία αξία έχει ακόμα κι αν δεν γεννήθηκε ποτέ ο Χριστός, ακόμα κι αν δεν έζησε ποτέ. Όταν κάθε χρόνο σταυρώνεται και ανασταίνεται, τότε ο Ιησούς υπάρχει και βασιλεύει. Δηλαδή; Δεν υπάρχει κανένας Χριστός, υπάρχει η αιώνια πνευματική και ψυχική ανάγκη των ανθρώπων να νοιώθουν κοντά τους και δικό τους κάποιον Χριστό, Βούδα, Μωάμεθ.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΗ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ