ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΟΡΙΣΜΟ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ

 

Να το έχει υπ' όψιν του ο Θεός και αναλόγως να κάνει τα κουμάντα του στον άλλον κόσμο. Και επειδή ο παππούς έχει παταγέρασει πια, σχεδόν ξεκούτιανε, εμείς εδώ στη γη, οι άγιοι εκπρόσωποι του θα πούμε του μπάρμπα ποιοι είναι οι καλοί χριστιανοί και ποιοι κερατάδες δεν είναι. Αυτούς, λοιπόν, που εμείς κρίνουμε σωστούς πιστούς να τους προσέξει όταν ψοφήσουν ο μεγαλοδύναμος, και εκείνους τους χριστιανούς που τους αφορίζουμε, διότι ξέφυγαν από τον δρόμο του Κυρίου, να τους περιποιηθεί δεόντως. Κατ΄ ευθείαν να τους καβατζάρει στα καζάνια της κολάσεως.

Ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος αφόρισε τον Μητσοτάκη, τον Χαρδαλιά και την κυρία υπουργό παιδείας Κεραμέως. Πολύ σωστά έπραξε ο 82χρονος παπάς, όμως ο αφορισμός δεν θα τον πάρει σοβαρά ο Ύφιστος διότι υπάρχει πρόβλημα... γραφειοκρατικό. Για να ισχύει η εν λόγω εκκλησιαστική ποινή πρέπει να γίνει σύμφωνα με το άρθρο τάδε του καταστατικού και να έχει τη βούλα του ιερατείου (φώτο).

Εγώ δεν μπορώ να αφορίσω π.χ. τον Αμβρόσιο, διότι δεν φοράω ράσα, ούτε κυκλοφορώ με μπιμπλιμπίδια και καδένες. Ύστερα, ο αφορισμός δεν είναι ανέκδοτο να παίρνει μπάλα και άτομα για ψύλλου πήδημα. Ή γιατί έτσι του τη βάρεσε κάποιου δεσπότη.

Από τα χρόνια του Βυζαντίου ξεκίνησε αυτό το κόλπο του αφορισμού και με τα χρόνια και τους καιρούς ξεφτυλίστηκε από το ίδιο το παπαδαριό. Τι εννοώ; Αντί να αισθάνεται καταραμένος ο αφορισμένος, γίνεται φίρμα. Κι αν είναι φίρμα, δοξάζεται. Γιατί; Επειδή όλοι οι αφορισμένοι ήταν πάρα πολύ καλοί χριστιανοί. Θεοσεβούμενοι ένας κι ένας, αλλά δεν τους έκανε κέφι η συμμορία των μητροπολιτών. Αφορισμό στην κεφάλα τους έφαγαν Καζαντζάκης, Ροίδης, Λασκαράτος, ο εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος, ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Μην το λησμονούμε. Ο πατριάρχης της ορθοδοξίας Γρηγόριος Ε΄ είχε αφορίσει την Επανάσταση του 1821.

Διαβάστε ακόμα:

ΚΟΛΑΣΗ, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ, ΚΑΤΙ... ΑΛΛΟ;