Τ0 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ...

 
Του Νίκου Μάλλιαρη
Μια μικρή μπαλίτσα. Με αυτή κάναμε… σέντρα στη ζωή μας. Την πρωτοκλωτσήσαμε άγαρμπα όταν ήμασταν 2 ή 3 ετών. Μεγαλώσαμε και μαζί μεγάλωνε κι αυτή. Από μπαλίτσα έγινε μπάλα.
Με αυτή κοινωνικοποιηθήκαμε. Αφού παίξαμε με τον μπαμπά, με τα αδέρφια και τα ξαδέρφια, βγήκαμε έξω και την κλωτσήσαμε με το γειτονάκι απέναντι. Και με τα υπόλοιπα παιδιά. Στην αυλή μας, στον δρόμο έξω από το σπίτι, στην παραλία, στο σχολείο… Έπειτα σε κάποια αλάνα. 
Και κάναμε όνειρα. Να μοιάσουμε σε ποδοσφαιριστές-ήρωες της περιοχής. Και μετά στον Λουκανίδη, τον Δεληκάρη, τον Παπαϊωάννου, τον Κούδα, τον Χατζηπαναγή… Θέλαμε να γίνουμε «στρατηγοί» σαν τον Δομάζο, να εκτελέσουμε φάουλ σαν τον Σαραβάκο, να σκοράρουμε σαν τον Νεστορίδη, τον Σιδέρη και τον Μαύρο, να πανηγυρίσουμε σαν τον Αναστόπουλο. Να σηκώσουμε το κύπελλο σαν τους διεθνείς του 2004.
Ξέρεις τι είναι το ποδόσφαιρο; Ή, μάλλον, θυμάσαι τι είναι το ποδόσφαιρο; Ποδόσφαιρο είναι να τσακώνεσαι με τον αντίπαλο και μετά να τα ξαναβρίσκεις μαζί του. Να γδέρνεσαι στις πέτρες, να σκίζεις γόνατα, να καβαλάς μάντρες και κάγκελα για να βρεις τη δικιά σου «Λεωφόρο», το δικό σου «Καραϊσκάκη», τη δικιά σου «Φιλαδέλφεια», την «Τούμπα», το «Χαριλάου», το «Καυτανζόγλειο»…
Ποδόσφαιρο είναι να βρίσκεις τον εαυτό σου. Να ονειρεύεσαι πως φοράς τη φανέλα της αγαπημένης σου ομάδας και παίζεις σε μεγάλα γήπεδα.
Ξαφνικά αισθάνεσαι πως κοιτάς μία οθόνη. Ξυπνάς. Συνειδητοποιείς ότι όλο αυτό το διάστημα ζούσες χωρίς ποδόσφαιρο. Σου έλειψε, αλλά για κάποιον λόγο δεν σε γεμίζει πια. Το ποδόσφαιρο δεν είναι όπως το αγάπησες. Είναι εμπορευματοποιημένο και ελεγχόμενο. Κι όμως, δεν παύει ποτέ να εμπνέει εκατομμύρια παιδιά, σε όλες τις γωνιές της γης.

 Διαβάστε ακόμα:

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΙΣΤΟΣ Σ΄ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΩΤΕΣ ΣΟΥ