ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΜΥΝΑ ΜΕ...ΤΟΞΑ ΚΑΙ ΣΦΕΝΤΟΝΕΣ

 

Οι αντίπαλοι, οι πολιορκούμενοι και οι πολιορκητές της Κωνταντινουπόλεως, Μάιος του 1453. Μετρημένοι ένας προς έναν η αμυντική φρουρά της αυτοκρατορίας, όχι περισσότεροι από 7.000 άνδρες. Για την ακρίβεια 4.973 Βυζαντινοί, μέσα στους οποίους οι χύμα καλόγεροι, εθελοντές, και 2.000 οι ξένοι, από Τζένοβα, Βενετία, Ρώμη, Κρήτη, κάτι σκόρπιοι Ισπανοί, Τούρκοι. Οι Τζενοβέζοι στον Γαλατά δεν πιάνονται διότι ενεργούσαν κατασκοπικά και στο ρουφιανιλήκι υπέρ του σουλτάνου.

Δεν υπάρχει συμφωνία για το μέγεθος στο περίπου του σουλτανικού στρατού. Σε γραπτά της εποχής άλλοι τους υπολογίζουν από 160.000 έως 260.000, άλλοι μιλάνε για τουλάχιστον 300.000. Παίζει κι άλλος λογαριασμός, ότι οι συγκροτημένες στρατιωτικές μονάδες ήταν μόνο 80.000 και οι υπόλοιποι τσούρμο. Ιστορικά δεν αγνοείται ότι συνέβαλαν στην επιτυχία της μπούκας οι άτακτοι, που πολεμούσαν με λύσσα και για τη νίκη του Αλλάχ και για έχουν μερτικό στη λεηλασία που θα ακολουθούσε. Να μπουν στην Πόλη και να πιάσουν την καλή ζαριά της ζωής τους. Νόμιμα, με την άδεια του σουλτάνου και του προφήτη του ισλάμ.

Ο βυζαντινός στόλος 26 παπόρια όλα κι όλα, από τα οποία από 5 γενοβέζικα και βενετσιάνικα, 3 κρητικά, από ένα ισπανικό, γαλλικό, αγκωνήτικο, τα υπόλοιπα δέκα αυτοκρατορικά. Κάποια άλλα μικρά πλοία στο λιμάνι τα είχαν βυθίσει οι οθωμανοί. Αυστηρή διαταγή να μη βγει προς τα έξω, μη μάθουν οι αντίπαλοι ότι οι ''μέσα'' ξεκίνησαν κατενάτσιο με τόσο ολιγάριθμο στρατό.

Ο σουλτάνος με προσωπική φρουρά 15.000 γενίτσαρους, το πιο εκλεκτό κομμάτι του στρατού του, είχε περισσότερα καράβια πολεμικά, από 300 έως 400 υπολογίζονται. Οι μεγάλες τριήρεις 18, οι μικρές 50 και περίπου 300 φορτηγά. Η Ιστορία του τούρκικου στόλου στη θάλασσα ξεκινάει τότε, όταν εν όψει της πολιορκίας ο σουλτάνος Μωάμεθ έφτιαξε πολεμικά πλοία. Αρχιναύαρχος του Βούλγαρος, ένας άθεος, στο όνομα Σουλείμάν Μπαλτάογλου.

Υπεροχή ο σουλτάνος και στο πυροβολικό, βέβαια. Το γκραν σουξέ κανόνι, για το οποίο θα μιλήσουμε ξεχωριστά, δυο μικρότερα και 14 κανονιοστοιχίες. Πόνταρε πολλά ο σουλτάνος στους λαγουμιτζήδες, επιλεγμένους μαστόρους από Σερβία μεριά, αλλά οι βυζαντινοί τα πήγαν περίφημα στην κατασκευή κόντρα λαγούμια στα λαγούμια. Φοβερός και με πολλά θύματα ο πόλεμος των λαγουμιτζήδων των δυο πλευρών μέσα στο έδαφος.

Κοντά στους έξι αιώνες πριν δεν είναι μύθος ο πόλεμος να γίνεται ακόμα και με τόξα, με βέλη και σφενδονίστρες, από την πλευρά των αμυνομένων. Βασικό αμυντικό ατού κατά των πολιορκητών το υγρό πυρ. Καμιά σχέση με το σήμερα όπου η μάχη σώμα με σώμα έχει ξεφύγει από το πεδίο της μάχης και παρατηρείται μόνο στο ποδοσφαιρικό γήπεδο. Ο σουλτάνος έκανε παραγγελιά 2.000... σκάλες και προπόνησε τα φαντάρια του στην τειχομαχία. Πως να σκαρφαλώνουν στη σκάλα οπλισμένοι με τσεκούρια και γιαταγάνια.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΒΛΕΠΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΗ ΓΥΑΛΑ ΤΟΥ