ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ EUROVISION O ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

 

Τον τσακώσαμε και τον Βαρουφάκη! Όχι, θα μας ξέφευγε ο λαμπερός και γοητευτικός υπουργός οικονομικών που ανέλαβε να διαπραγματευθεί τα χρέη της Ελλάδος, τα δικά μας βερεσέδια για να κάνουμε ταμείο, με τους εταίρους μας. Αυτό, άλλωστε, ήταν το πιο βασικό προεκλογικό ατού του Σύριζα, ότι εμείς θα κάνουμε καλύτερη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Έτσι είναι. Όλο το παιχνίδι κρίνεται απ' αυτά που χρωστάμε. Και δεν αντέχουμε να τα αποπληρώνουμε. Άρα, είναι απαραίτητη μία άλλη συμφωνία. Που δεν είναι σε θέση να τη διαχειριστεί ο Σαμαράς, αλλά εμείς οι συριζαίοι που ξέρουμε πως σκέπτονται οι καπιταλιστές και λοιποί τραπεζίτες, τοκογλύφοι κι άλλα τέτοια καθάρματα, θα τα καταφέρουμε.

Και μπαίνει μπροστινός, κριός πολιορκητικός ο Βαρουφάκης, τσαχπίνης, και καραφλάτος για να γλυστράει, για να ελίσσεται πιο εύκολα και να τους μπερδεύει με τη δύναμη των λέξεων. Αυτή είναι η μαγεία της επικοινωνίας. Οι λέξεις οι κατάλληλες. Παγκόσμια, από τότε που υπάρχει κόσμος ο τρόπος που χρησιμοποιεί κάποιος τις λέξεις δικαιολογεί ή, αποτρέπει τα πάντα. Μέχρι και πόλεμο.

Για παράδειγμα. Είμαι ο Σόιμπλε και θέλω να προχωρήσουμε σε συμφωνία. Δεν φθάνει μονάχα να μου δώσεις όσα επιθυμώ, αλλά να μου ζητήσεις με τέτοιες λέξεις, ώστε να μη φανεί ότι υποχωρώ, ότι με εκβιάζεις.

Για παράδειγμα. Η λέξη, όχι η πραγματικότητα Μνημόνιο, έχει κατασυκοφαντηθεί. Περισσότερο από την πραγματικότητα του μνημονίου, η λέξη Μνημόνιο προκαλεί αποτροπιασμό, εφιάλτη, απαισιοδοξία. Οπότε η τέχνη της επικοινωνίας επιβάλλει να φτιάξουμε ένα άλλο μνημόνιο, το οποίο δεν θα το λέμε... Μνημόνιο.

Το θέμα μας. Στη Βιέννη φέτος θα γίνει αυτή η γελοία μαλακία που λέγεται φεστιβάλ τραγουδιού της Eurovision. Επικοινωνιακά το έργο το λανσάρουν με το παραμύθι «Building Bridges», δηλαδή «Κτίζοντας Γέφυρες».

Το να βγει, δηλαδή, στη σκηνή με τα φώτα και σ' ένα πολύχρωμο σκηνικό η τραγουδίστρια από το Καζακστάν και η άλλη από την Ιρλανδία π.χ... κτίζονται γέφυρες φιλίας και ειρήνης και συνεννόησης κι άλλες τέτοιες παπαρδέλες. Το 'πιασε ο Βαρουφάκης, όμως! Ποιο μνημόνιο; Προτείνουμε είπε στον Σόιμπλε μια «Γέφυρα» νέας δανειακής σύμβασης. «Με δουλεύει» σκέφτηκε ο σακάτης.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Βαρουφάκης φταίει για το κοράκι στο Κίεβο