ΟΙ ΔΥΟ ΟΠΤΙΚΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Όχι μόνο οι υπουργοί και οι βουλευτές, αλλά ούτε τα κομματικά έντυπα του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους όσον αφορά την δημοσιογραφική διάσταση και την πολιτική βαρύτητα των θεμάτων που πραγματεύονται.

Από περιέργεια και μόνο μελέτησα την τρόπο που προέβαλαν το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα η ιστορική Αυγή της κομματικής νομιμότητας και η ιστοσελίδα Ίσκρα της Αριστερής Πλατφόρμας του Π. Λαφαζάνη, που είχε προετοιμάσει το ταξίδι και συνόδευε τον Α. Τσίπρα.

Βασικός τίτλος της Αυγής ήταν η μετριοπαθής διαπίστωση ότι «Έλιωσαν οι πάγοι, ανοίγουν οι δρόμοι για πολυεπίπεδη συνεργασία Ελλάδος-Ρωσίας». Δέκα, τουλάχιστον δέκα, τόνους παρακάτω από τον τίτλο της Ίσκρα, που παιανίζει: «Ιστορικές συμφωνίες Ελλάδας-Ρωσίας αλλάζουν την Ευρώπη». Και για να μην μείνει καμιά αμφιβολία για το μέγεθος της επιτυχίας, στον υπότιτλο αναφέρει: «Εξαιρετικά μεγάλα τα οφέλη για την Ελλάδα που μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο».

Εξαιρετικά προσεγμένα, όμως, ήταν και τα άλλα «χτυπήματα» στην πρώτη σελίδα της Αυγής.

-Α.Τσίπρας: «Με ευρωπαικό προσανατολισμό, αλλά όχι υποτελείς».

-Β.Πούτιν: «Η Ελλάδα δεν ζήτησε βοήθεια».

-Έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016.

-Τσίπρας στο Πανεπιστήμιο Μόσχας: «Πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας οι ελληνορωσικές σχέσεις».

Δηλαδή, η εφημερίδα κάνει τα πάντα για να μην εξάψει την οργή των εταίρων για το προς ανατολάς άνοιγμα της κυβέρνησης, έστω κι αν θεωρεί ότι το υποβαθμίζει... Στον αντίποδα, η Ίσκρα κάνει το εντελώς αντίθετο. Καταγράφει τον φόβο και τον τρόμο που προκάλεσε η ελληνορωσική προσέγγιση, λέγε με Λαφαζάνη, σε όλη τη Δύση. «Ελληνορωσικές σχέσεις. Πανικός και αμηχανία στους ευρωατλαντικούς εταίρους». Και για να μην νομιστεί ότι κάτι κρύβει, συμπληρώνει την είδηση: «Οι προοδευτικοί προσανατολισμοί της κυβέρνησης προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις στα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα».

Διαβάστε ακόμα:

Δημοσίευμα έκανε έξαλλο τον αντιπρόεδρο