ΓΙΑΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΕ ΤΟ 1989 ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Όλοι, μα όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί, πλήν του μετέπειτα προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου είχαν ταχθεί το καλοκαίρι του 1989 υπέρ της χορήγησης στους εκδότες των αδειών ιδιωτικής τηλεόρασης. Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμφωνούσε αν ήταν τότε στη Βουλή, όπως έκαναν οι πρόγονοι του, του Συνασπισμού. Θα χρησιμοποιούσε μάλιστα το ίδιο επιχείρημα που είχε επικαλεστεί ο τότε εισηγητής της Αριστεράς Μίμης Ανδρουλάκης:

«Και η αριστερά εκδότης είναι» είχε πει, εννοώντας ότι ο Συνασπισμός διέθετε τον Ριζοσπάστη, την Αυγή, τον 902 αριστερά στα FM, τον εκδοτικό οίκο Σύγχρονη εποχή, την Πρώτη και τον Rock FM.

Θετικός προς την ίδια κατεύθυνση και ο Χ. Φλωράκης: «Εμείς δεν εναντιωνόμαστε στην ιδιωτική τηλεόραση, με την προϋπόθεση φυσικά, ότι θα συνοδευτεί αυτή η άδεια με ιδιώτες μ’ ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει την αντικειμενική ενημέρωση, τη μή μονοπώληση και γενικά δεν θα είναι σε βάση της πλουραλιστικής ενημέρωσης του λαού».

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντέγραφε την ομιλία του Κωστή Στεφανόπουλου, του μόνου ομιλητή στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου 1989 που είχε ταχθεί κατά της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών στους εκδότες: «Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι, ό,τι και να κάνετε σ΄ αυτό το άρθρο, όπως και να το τροποποιήσετε, που δεν το τολμάτε, όπως και να αξιώσετε σύμφωνη γνώμη, που δεν θα την αξιώσετε, η κυβέρνηση θα δώσει τις άδειες. Ένας τρόπος και μόνον υπάρχει, να παρέμβει η Βουλή και να μη δοθούν οι άδειες σε ανθρώπους επικίνδυνους, να ψηφιστεί η διάταξη κατά την οποία απαγορεύεται στους εκδότες να χορηγούνται οι άδειες», έλεγε τότε στη Βουλή.

Ο μετέπειτα πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήριζε αντισυνταγματική τη διάταξη αλλά και ολόκληρο το νόμο, κάνοντας σκληρή κριτική κυρίως στον Συνασπισμό για τη στάση που κρατούσε: «Εγώ δεν τους εχθρεύομαι ούτε ταξικές διαφορές έχω μαζί τους. Καμία. Με μερικούς δε εξ αυτών, ανταλλάσσω πολύ ευχαρίστως και χαιρετισμό. (...) « Και αν εγένεντο ήρωες στην υπόθεση Κοσκωτά και εγένεντο, και αποκαλύπτομαι για την ικανότητά τους αυτή, λόγω συμφέροντός τους. Και ξεκίνησαν, όχι υποθέτοντας τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι πρόκειται περί χρημάτων της μαφίας. Τους ενόχλησε η μαφία. Κοιτάξτε πόσο ενοχλείται κανείς από τα όμοια».(πρακτικά της Βουλής 14/9/1989).

Διαβάστε ακόμα:

Νέο έργο, πόλεμος στους καναλάρχες