ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΛΕΣΤΑΡ - ΤΗΛΕΠΕΡΣΟΝΕΣ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Τέλος εποχής για χιλιάδες, πολλές χιλιάδες ανθρώπους με το κλείσιμο των τηλεοπτικών σταθμών. Ένα παραμύθι τελείωσε χωρίς να ζήσουν - το υπόλοιπο του βίου τους, εννοείται- όλοι καλά κι εμείς καλύτερα.

Αναρωτιέμαι τι θα ήταν χωρίς το γυαλί οι τηλεαστέρες που φώτιζαν τη σκοτεινή μας ζωή επί 25 και βάλε χρόνια. Άντε να ήταν –όχι όλοι, για να εξηγούμαστε- δημοσιογράφοι της σειράς σε κάποια εφημερίδα ή να ασκούσαν το επάγγελμα που είχαν σπουδάσει. Δικηγόροι, λογιστές, οικονομολόγοι κλπ. Τι θα ήταν οι παρουσιαστές ψυχαγωγικών εκπομπών.

Άντε να έπαιζαν σε κάποιο θέατρο της Αθήνας. Την ίδια δουλειά θα έκαναν –αν την έκαναν, για να μη λέμε μεγάλες κουβέντες- και οι ηθοποιοί που είχαν την τύχη να παίξουν σε σήριαλ της τηλεόρασης και να γίνουν διάσημοι.

Άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, θα έδιναν τη μάχη της επιβίωσης με πορτοφόλι μικρομεσαίου μεγέθους. Που να τα παχυλά συμβόλαια, η προβολή, η φήμη και η δόξα που έζησαν στον άμβωνα της ΤΙΒΙ. Και δεν ήταν μόνο αυτά. Ηθοποιοί έγιναν θιασάρχες, δημοσιογράφοι έστησαν δικά τους ΜΜΕ, ΣΕΦ δημιούργησαν αλυσίδες εστιατορίων, πανελίστες άνοιξαν δικά τους μπαρ και άλλα κέντρα διασκέδασης. Oποιος μπήκε στο τηλεοπτικό κλάμπ είδε τη ζωή του να απογειώνεται.

Ακόμη και οι απλοί καλεσμένοι ενημερωτικών εκπομπών για να μην αναφέρω τους γνωστούς μαϊντανούς, εργατολόγους, ποινικολόγους συνδικαλιστές, ψυχολόγους κλπ έζησαν τη μαγεία της δημοσιότητος με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή. Δεν λέω για την Ελένη Λουκά που έγινε διάσημη με το έτσι θέλω διαψεύδοντας όλους τους τηλεοπτικούς κανόνες για τα προσόντα που χρειάζεται να έχει κανείς για να βγει στο γυαλί.

Τις μέρες αυτές χαμός επικρατεί στα κανάλια μετά την ψήφιση του νόμου που ανοίγει το δρόμο για το κλείσιμο τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών. Παρουσιαστές, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί τα έχουν βάψει μαύρα εν όψει νέου κύματος ανεργίας στον κλάδο. Αλλά μέχρις εκεί. Τι θα γινόταν, άραγε, αν περνούσε νόμος που θα οδηγούσε στο κλείσιμο ενός έστω εργοστασίου πλαστικών για παράδειγμα, με 100 για να μην αναφέρω 1000, εργαζόμενους; Θα είχε χαλάσει ο κόσμος.

Βεβαίως, εδώ είναι διαφορετικά τα μεγέθη. Δεν γνωρίζω, δηλαδή, πως θα αντιδράσουν -αν απειληθεί η δουλειά τους - οι δύο τηλεπερσόνες που, όπως γράφτηκε, έχουν βγάλει στο εξωτερικό τρία εκατομμύρια ευρώ συνολικά ή η παρουσιάστρια που έχει καταθέσεις 2,5 εκατομμυρίων. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν εργαζόμενοι στα κανάλια που οι αποδοχές τους δεν διαφέρουν από τις αποδοχές των υπαλλήλων του εργοστασίου που προανέφερα.

Διαβάστε ακόμα:

Τη μισή αλήθεια είπε ο Γιάννης Διακογιάννης