ΚΟΥΝΗΣΑΝΕ ΤΟ ΤΑΒΛΙ ΠΡΙΝ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ

 

Δεν έχει κανένα νόημα να θυμόμαστε κάποια, σύμφωνα με την Ιστορία, σημαδιακά γεγονότα, τα οποία στάθηκαν αφορμή να αλλάξει υποτίθεται ο κόσμος, αν δεν βάλεις κάτω τις σκέψεις εκείνες που παράγουν φως. Πριν από 102 χρόνια ακριβώς έγινε η δολοφονία που, κατά γενική αναγνώριση, άναψε τον πόλεμο τον μεγάλο. Τον Α' μεγάλο πόλεμο της Ιστορίας. Πόσο μικρός μας φαίνεται σήμερα ο Α' παγκόσμιος πόλεμος. Όχι και μεγάλες διαφορές από την εποχή που τσακωνόντουσαν καουμπόυδες και ινδιάνοι.

Οι μεγάλες δυνάμεις στις αρχές του 20ου αιώνα διέθεταν όπλα, χημικά και πυρηνικά, για να κάνουν αλοιφή τον πλανήτη 47 φορές; Όχι, βέβαια. Γι' αυτό σου λέω, μόλις πριν από αιώνα βλέπεις τους στρατάρχες εκείνης της εποχής και νομίζεις ότι είναι ντυμένοι πρόσκοποι.

Στο Σαράγιεβο σα σήμερα, 28 Ιουνίου, το 1914, πολιτική δολοφονία του διαδόχου του θρόνου της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου. Του την έστησαν φανατισμένοι Βόσνιοι και ένας δικός τους καθάρισε τον Αυστριακό πρίγκηπα και την γυναίκα του. Μελλοντικά ίσως δοθεί άλλη απάντηση στο ερώτημα αν πράγματι αυτή ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει μετά από ένα μήνα ο μέχρι τότε πιο μεγάλος πόλεμος .

Αν, δηλαδή, δεν γινόταν η δολοφονία θα γλύτωνε η ανθρωπότητα και τον...Β' παγκόσμιο πόλεμο; Έτσι πάει. Αν δεν γινόταν ο Α' δεν θα ακολουθούσε ο Β'. Κι αν είναι να μπλεχτούμε στον Γ' πόλεμο δεν θα περιμένουν να προκύψει μια παρόμοια τρομοκρατική ενέργεια , κάποιο άλλο αβανταδόρικο γεγονός που θα τους...λύσει τα χέρια. Θα προετοιμάσουν για να δικαιολογήσουν, για να διευκολύνει το πως θα ξανατοποθετήσουν τα πιόνια στη σκακιέρα.

Διαβάστε ακόμα:

Επίκαιρος μετά από 23 χρόνια ο Ανδρέας