Ο ΚΑΛΟΧΑΙΡΕΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΧΕΙΡΑΨΙΕΣ!

 

Οι χειραψίες για τους πολιτικούς είναι μία ...επαγγελματική υποχρέωση και από την άποψη αυτή, μια υπόθεση ρουτίνας. Ο λαός έχει βγάλει το παρατσούκλι καλοχαιρέτας σε όσους επιδίδονται στο σπόρ αυτό πειστικά. Και όμως σε ορισμένες περιπτώσεις η κίνηση αυτή δεν ήταν τυπική, αλλά είχε ιστορική σημασία.

Όπως για παράδειγμα η χειραψία ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1984, ύστερα από 20 χρόνια σκληρού πολέμου με επίκεντρο την αποστασία του 1965. Οι δύο πολιτικοί βρέθηκαν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, για να κατευοδώσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή που αναχωρούσε για επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό.

Βλέποντας τους δίπλα-δίπλα, αλλά αμίλητους και παγερούς, ο Καραμανλής δεν έχασε την ευκαιρία. Πήρε με το ζόρι τα χέρια τους και τους υποχρέωσε να ανταλλάξουν χειραψία.

Το πόσο πειστικοί ήταν στην προσέγγιση τους φάνηκε τα επόμενα χρόνια από τη σκληρότητα του αγώνα για την επικράτηση τους στο πολιτικό σκηνικό και το γεγονός ότι αμφότεροι αποπειράθηκαν να στείλουν φυλακή τον αντίπαλο τους για σκάνδαλα.

Ιστορική θεωρήθηκε και μία άλλη χειραψία η χειραψία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αυτή τη φορά με τον Αντώνη Σαμαρά, που τον είχε καταγγείλει ως υπεύθυνο για την πτώση της κυβέρνησης του το 1993.

Η ρήξη στις σχέσεις τους τότε ήταν σφοδρή, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον πρωθυπουργό πλέον Σαμαρά, να πάρει 22 χρόνια μετά, την πρωτοβουλία εξομάλυνσης των σχέσεων τους με μια χειραψία, λίγο μετά την ομιλία του σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε ακόμα:

Σαμποτάζ στις δημοσκοπήσεις από τους πολίτες