Ο ΧΟΙΡΟΒΟΣΚΟΣ ΜΕ ΤΟ ΧΟΝΤΡΟ ΜΕΣΟ

πηγή: Fosphotos
 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Έχω πράμα που σαλεύει για τον Ντάισελμπλουμ, που διεκδικεί το βραβείο του πιο αντιδημοφιλούς και πιο άσχετου, συγχρόνως, αξιωματούχου της Ευρωπαικής Ένωσης. Ο 49χρονος Γερούν είναι εκτροφέας χοίρων και ήταν άγνωστος στη χώρα του την Ολλανδία μέχρι το 2000 που άρχισε να κριτικάρει από την τηλεόραση το σεξ και τη βία στα βιντεοπαιχνίδια.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι κρατάει με ...μέσον τη θέση του προέδρου του Γιουρογκρούπ, καθώς ούτε οι σπουδές –οι όποιες τέλος πάντων σπουδές- που έχει κάνει ούτε η γενικότερη κατάρτιση του δικαιολογούν την επαγγελματική του ανέλιξη. «Δεν έχει καμία προηγούμενη εμπειρία στα δημόσια οικονομικά. Σπούδασε αγροτική οικονομία» σχολίασε το BBC.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών έχει απασχολήσει κατ' επανάληψη και σχεδόν πάντα αρνητικά ευρωπαϊκά και αμερικάνικα μέσα. Προ διετίας, η Wall Street Journal έγραψε ότι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα άσημου πολιτικού που βρέθηκε από την αφάνεια στο κορυφαίο ευρωπαϊκό πόστο χάρη στους στενούς δεσμούς του με το Βερολίνο. Ανέφερε επίσης ότι ο διορισμός του εξυπηρέτησε έναν ακόμη σκοπό: Δεν θα ήταν ο άνθρωπος που θα έσπαγε τα αυγά...

Το Blog των Financial Times ζήτησε την παραίτησή του υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να «ξεσκονίσει» τα αγγλικά του. «Είναι ο Ντάισελμπλουμ επικίνδυνα ειλικρινής ή ειλικρινά επικίνδυνος;», αναρωτήθηκε το CNBC.

Τι ήταν αυτό, όμως που τον οδήγησε στην προεδρία του Γιουρογκρούπ. Οι φήμες οργιάζουν. Πολλοί αποδίδουν την ανέλιξη του στη φιλία του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο ολλανδικό του «διαβατήριο» (προέρχεται από χώρα του Βορρά με αξιολόγηση ΑΑΑ) και την «ευλογία» της Μέρκελ.

Διαβάστε ακόμα:

Μαϊμού το πτυχίο του Ντάισελμπλουμ