ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΚΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Στην ιστορία σαν ένα σπάνιο ντοκουμέντο θα περάσει, όπως όλα δείχνουν, το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που εξαγγέλθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη εν χορδαίς και οργάνοις ως το εργαλείο για την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ευημερία. Ακόμη και το κοινωνικό συμβόλαιο του 1981 που είχε λανσάρει το ΠΑΣΟΚ θα φαντάζει μπροστά του σαν ευαγγέλιο αξιοπιστίας, όταν δεν θα έχει υλοποιηθεί ούτε μία από τις προβλέψεις του. Ο Σόιμπλε έσπευσε να το πανηγυρίσει, υπενθυμίζοντας εμμέσως την εξαγγελία για κατάργηση του μνημονίου με ένα άρθρο σε ένα νόμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κέρδισε τις τελευταίες εκλογές λέγοντας στους Έλληνες ότι υπάρχει ένας πιο εύκολος δρόμος να παραμείνουν στο ευρώ χωρίς μεγάλες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Ίσως δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει αυτές οι υποσχέσεις. Ακόμη και πριν από τις εκλογές είχα συμβουλεύσει τον τωρινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην δίνει τέτοιες υποσχέσεις.

Αξίζει να θυμηθούμε το συμβόλαιο ΣΥΡΙΖΑ. Με την υπογραφή της νέας δανειστικής συμφωνίας θα προσλάβει αξία ιστορικού ντοκουμέντου.

Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες: Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες. Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης. Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων. Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικής μέσα μεταφοράς. Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει τα παρακάτω σημεία: Μέτρα για την άμεση άρση της καταστολής στην πραγματική οικονομία. Άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ. "Νέα σεισάχθεια" για τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων. Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού. Επαναφορά κατώτατου μισθού.

Ο τρίτος πυλώνας προβλέπει τα παρακάτω: Άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων. Πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία. Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.

Ο τέταρτος πυλώνας απαρτίζεται από τα εξής: Προώθηση της περιφερειακής συγκρότησης του κράτους. Ενίσχυση των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και εισαγωγή νέων θεσμικών εφαρμογών άμεσης δημοκρατίας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Επαναχάραξη του χάρτη λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας.

Σύνολο κόστους 11,362 δις κατά τους υπολογισμούς ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά τους υπολογισμούς της ΝΔ 17 δις.

Διαβάστε ακόμα:

Συνταξιούχος κλαρινογαμπρός στην Ελλάδα