ΤΟ ΔΝΤ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΔΥΟ ΜΗΔΕΝ...

 

Γράφει ο Ισάακ Διαμαντίδης

Είναι η δεύτερη φορά που μία ελληνική κυβέρνηση την πατάει από το ΔΝΤ. Η πρώτη ήταν η συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου που λίγους μήνες μετά την απόφαση να διώξει από την Ελλάδα το ΔΝΤ, εκδιώχθηκε η ίδια.

Τόσο απλά. Το εγχείρημα επιχείρησε να επαναλάβει ο Τσίπρας, όπως φάνηκε από το χειρισμό της υπόθεσης Wikileaks, αλλά και τη δήλωση του Στέλιου Παππά ότι αν το ΔΝΤ επιμείνει στη λήψη πρόσθετων μέτρων να πάρει το βαλιτσάκι του και να φύγει. Αλλά και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σαφής ότι το ρόλο του ΔΝΤ θα μπορούσαν να αναλάβουν συλλογικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αμφότερες οι κυβερνήσεις βιάστηκαν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από τυχόν απομάκρυνση του μισητού ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Ο Αντώνης Σαμαράς έβλεπε τον Τσίπρα να επελαύνει μετά τις νικηφόρες για τον ΣΥΡΙΖΑ ευρωεκλογές και ζήτησε ευθέως από τη Μέρκελ να τον ενισχύσει πολιτικά απομακρύνοντας από την Ελλάδα το ΔΝΤ. Αντ αυτού, όμως, είδε τους δανειστές να του ζητούν πρόσθετα μέτρα.

Κατά τη γαλλική Λιμπερασιόν, ο Σαμαράς είχε κάνει πολλά λάθη εκείνο το καλοκαίρι του 2014. «Φώναξε πολύ γρήγορα «νικήσαμε» και διαβεβαίωσε ότι η μισητή Τρόικα θα φύγει από τη χώρα και η Ελλάδα θα είναι πάλι κυρίαρχη της μοίρας της», δήλωσε στην εφημερίδα Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Αποτέλεσμα; Πίστεψε ότι μπορεί να σταματήσει να κάνει μεταρρυθμίσεις και άρχισε να ξανακάνει εθνική πολιτική όπως πριν».

Κάτι ανάλογο επιχείρησε να κάνει και ο Τσίπρας, στριμωγμένος από το προσφυγικό και την οικονομική κατάσταση της χώρας. Τα αποτελέσματα αναμένονται...

Διαβάστε ακόμα:

Το κόλπο με τον «Μακεδόνα» υπουργό