ΤΟ «ΔΩΡΟ» ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

 

Πού βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρωθυπουργός πριν από τον Αλέξη Τσίπρα; Έχει εξαφανιστεί. Έτσι συμβαίνει, όταν ο πολιτικός χάσει τις εκλογές. Και θα χαθεί από το προσκήνιο, και θα χάσει την αρχηγία στο κόμμα του. Φοβερό, ε; Λέω για την πανηγυρική αποκάλυψη της αναξιοκρατίας που επικυριαρχεί στην πολιτική.

Υποτίθεται ότι ο πρωθυπουργός, αυτόν που εκλέγει ο λαός, είναι μια προσωπικότητα. Ένας ξεχωριστός πολιτικός άξιος να γίνει αυτός ο κυβερνήτης. Όταν, όμως, ο παίκτης ηττηθεί, τότε δεν υπάρχει ούτε στον πάγκο. Δεν θα διαβάσεις δήλωσή του, ούτε θα δεις φωτογραφία του. Τι άλλο σημαίνει αυτό, πέρα από το ότι ο πρώην αρχηγός του κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός, είναι ένας άχρηστος. Ανίκανος. Αποτυχημένος.

Το πολιτικό σύστημα, δηλαδή, ευνοεί την ανάδειξη στην πρωθυπουργία κομματάρχη, όχι απλά μέτριου, αλλά σχεδόν ανύπαρκτου. Αν, πάλι, ο πρώην είναι πράγματι μέγεθος, ένα σπουδαίο άτομο, τότε πάλι το πρώτο λόγο έχει η αναξιοκρατία στην δημοκρατία, αφού τον σημαντικό πολιτικό τον στέλνει στα αζήτητα.

Ο Αντώνης Σαμαράς γεννήθηκε σα σήμερα, 23 Μαϊου, το 1951. Έχει περάσει σε τρίτο πλάνο, όμως δεν έχει πει ο ίδιος ότι το ματς γι' αυτόν έχει λήξει. Παίζει ακόμα τη μπαλίτσα του, στο παρασκήνιο. Δεν κάνει τίποτα άλλο στη ζωή του παρά να συνεχίζει την παρουσία του στο γήπεδο, όμως σε επίπεδο συνωμοτικό. Παρασκηνιακό. Είναι ο πρώτος στην Ιστορία του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα που εξελέγη βουλευτής στη νεαρώτερη ηλικία, στα 26 του.

Σπούδασε οικονομικά σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο ο συμφοιτητής του Γιώργου Παπανδρέου Αντώνης Σαμαράς και διοίκηση επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ. Και χωρίς τα πτυχία του στις ΗΠΑ είχε σίγουρη θέση στη Βουλή. Σίγουρη την εκλογή του στη Μεσσηνία. Επειδή προέρχεται από σόι. Επειδή το όνομά του είναι Σαμαράς.

Τρισέγγονος του Εμμανουήλ Μπενάκη ο Αντουάν. Και δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα. Γιος του προσωπικού καρδιοχειρουργού του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ανηψιός του βουλευτή της ΕΡΕ Σαμαρά στην Μεσσηνία βρήκε έτοιμη «πελατεία» ψηφοφόρων με το προ της ΝΔ κόμμα.

Οργανωμένος στη νεολαία της ΟΝΝΕΔ και ηγετικό της στέλεχος ο Σαμαράς, που τον είχαν χρεώσει για δεξιό «αριστερών» τάσεων. Μαλακίες. Ως βουλευτής αρχικά θεωρείτο «προστατευόμενος» του Ευάγγελου Αβέρωφ και μετά «παιδί» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μαλακίες. Μόνον του εαυτού του «παιδί» είναι ο Αντωνάκης, ο νεαρώτερος στην Ιστορία υπουργός εξωτερικών, συνέβη επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη.

Το 1993 φεύγει από τη ΝΔ με δέκα βουλευτές ο Σαμαράς και προκαλεί την πτώση Μητσοτάκη, νέες εκλογές στις οποίες συμμετέχει ως αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης. Το 2004 διαλύει το διαλυμένο κόμμα του και επιστρέφει στη ΝΔ, της οποίας γίνεται αρχηγός το 2009. Και πρωθυπουργός τον Ιούνιο του 2012.

Μήπως, αναρωτιέμαι, ο έντιμος και αριστερός Αλέξης Τσίπρας, που δεν είναι παραδοσιακός πολιτικός, ούτε τυχοδιώκτης και εξουσιομανής, αλλά υπέρ της αξιοκρατίας, οφείλει να παραιτηθεί. Και να ζητήσει να τον αντικαταστήσει ο Σαμαράς. Είναι μια σκέψη μου, μια πρότασή μου, λαμβάνοντας υπ' όψιν το πολιτικό γίγνεσθαι στη χώρα.

Ο Σαμαράς έγινε παρελθόν επειδή ήταν μνημονιακός. Ο Τσίπρας γιατί ήρθε; Όχι, βέβαια, για να συνεχίσει την «πολιτική» Σαμαρά, μάλιστα σε πιο σκληρή, πιο ωμή έκδοση. Αφού, λοιπόν, ο πρόεδρος του Σύριζα «υποχρεώνεται» να καταντάει ένας άλλος Σαμαράς, μάλιστα πιο ενδοτικός στους δανειστές και περισσότερο φοροεισπρακτικός, γιατί δεν κάνει «δώρο» την πρωθυπουργία στον πρώην πρωθυπουργό.

Θα είναι αυτό κι ένα «δώρο» του Τσίπρα στον εαυτό του! Όχι απλά στον Σαμαρά. Ο εκλεκτός των δανειστών σήμερα Τσίπρας ως αντιπολίτευση θα τα χώνει στον Σαμαρά για τα «μέτρα» που εκείνος θα παίρνει. Ας είναι και λιγώτερα επώδυνα μέτρα απ' αυτά της κυβέρνησης Σύριζα.

Διαβάστε ακόμα:

Η εγκληματική οργάνωση ήταν παρακρατική