ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΙ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Από πού προήλθε τελικά το πλεόνασμα που δίνει τη δυνατότητα να χορηγεί επιδόματα σε συνταξιούχους; Από την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως διατείνεται ο Αλέξης Τσίπρας ή από την υπερφορολόγηση; Νομίζω ότι προήλθε από την υπερφορολόγηση και τα απανωτά χαράτσια που ως γνωστόν πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι. Και το λέω ενθυμούμενος τι έλεγε ο Τσίπρας για τη φοροδιαφυγή στο χώρο των καυσίμων και του καπνού όταν ήταν στην αντιπολίτευση και τι έκανε όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Προ ημερών, λοιπόν, ήρθε στη Βουλή το θέμα της εγκατάστασης GPS στα βυτιοφόρα μεταφοράς καυσίμων για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Το σύστημα είχε εξαγγελθεί το 2012 επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη, αλλά ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί... Μεγάλη η καθυστέρηση και στο θέμα της τοποθέτησης «ακτίνων Χ» στα τελωνεία για τον εντοπισμό φορτίων με λαθραία τσιγάρα. Είχε εξαγγελθεί από τον Αδωνι Γεωργιάδη, όταν ήταν υφυπουργός Ναυτιλίας με τη δέσμευση να ήταν έτοιμο ως το τέλος του 2012. Μόλις προ εβδομάδων παραδόθηκε στο υπουργείο Οικονομικών το πρώτο αυτοκινούμενο μηχάνημα «ακτίνων Χ» από την εταιρεία Παπαστράτος που έκανε τη δωρεά.

Τον Νοέμβριο του 2013, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει, έλεγε απευθυνόμενος στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου:

«Αυτοί που τα φάγανε μαζί, μας ρωτούν πού θα βρούμε τα λεφτά για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Σας ρωτώ λοιπόν, κ. Σαμαρά, μήπως έχετε ακούσει για την έκθεση πεπραγμένων της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία λέει ότι από το λαθρεμπόριο καυσίμων το Δημόσιο χάνει 2 δισ. ευρώ ετησίως; Τι έχετε κάνει γι' αυτό ενάμιση χρόνο τώρα; Η ίδια έκθεση λέει ότι από το λαθρεμπόριο τσιγάρων χάνονται άλλα 800 εκατ. ευρώ ετησίως, το έχετε ακούσει; Γιατί δεν ψάχνετε εκεί, παρά μόνο ψάχνετε διαρκώς αυτούς που τους κάνατε φτωχούς, πάτε στις συντάξεις, στους μισθούς, στην πρώτη κατοικία, στις στάνες, στα μαντριά. Δεν πάτε όμως εκεί. Μήπως είναι ισχυρά ονόματα από πίσω και δεν έχετε την πολιτική βούληση να τα πλήξετε;».

Το εκπληκτικό είναι ότι μετά από 2,5 χρόνια στην εξουσία, ο απολογισμός του Α.Τσίπρα στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων είναι πενιχρός, φτωχότερος των προκατόχων του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι έλεγχοι στα καύσιμα από 27.365 το 2014, μειώθηκαν σε 8.859 το 2015 και μόλις 2.567 το εννεάμηνο του 2016. Αντίστοιχα στα τσιγάρα ήταν 11.754, 6.585 και 4.531.

Από πού προέρχονται, λοιπόν, τα πλεονάσματα αν όχι από την υπερφορολόγηση των ίδιων και των ίδιων;

Διαβάστε ακόμα:

Λιτότητα και στο σεξ ο υπουργός οικονομικών