ΟΡΚΙΣΜΕΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ

 

Δυο άνθρωποι υψηλού επιπέδου, επιστημονικά και κοινωνικά, με οικογενειακή πολιτική παράδοση, στο ίδιο κόμμα υποτίθεται ιδεολόγοι σοσιαλιστές και αφοσιωμένοι να υπηρετήσουν τον λαό. Κι όμως ο κοινός σκοπός τους κρατούσε σε απόσταση, ο ένας αντιπαθούσε τον άλλον. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου και, τελικά, διάδοχος του τόσο στο κόμμα, όσο και στην πρωθυπουργία.

Ρεπορτάζ με γεγονότα, όχι φήμες και ψιθύρους. Μιλάει η Ιστορία. Με την ευκαιρία της εκλογής στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη ο οποίος διαδέχθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου, στις 18 Ιανουαρίου, σα σήμερα το 1996, ενώ ο μεγάλος αρχηγός μετρούσε μέρες στο Ωνάσειο και τελικά πέθανε μετά από 6 μήνες.

Με τίποτα δεν τον έκανε κέφι τον Σημίτη ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και φόρα παρτίδα έλεγε δεξιά κι αριστερά ότι ήταν ανεπαρκής κάθε φορά που τον... διόριζε υπουργό. Συμβαίνει. Ο εσωκομματικός αντίπαλος να υπουργοποιείται, διότι εκτός κυβέρνησης καθίσταται λιγότερο επικίνδυνος.

Αρκετά χρόνια πριν γίνει πρόεδρος στο κίνημα ο Σημίτης είχε ξεκινήσει την επιχείρηση υπονόμευσης του Ανδρέα. Η προσπάθεια κλιμακώθηκε με τα ''μυστικά δείπνα'' στο σπίτι του ''Κινέζου'', όπως έτσι ανοιχτά αποκαλούνταν ο Σημίτης. Συμμετείχαν Πάγκαλος, Βάσω Παπανδρέου και Παρασκευάς Αυγερινός. Η περιβόητη κίνηση των «4».

Μια νύχτα Σημίτης και Δάφνη βρισκόντουσαν σε εστιατόριο στο οποίο εκτάκτως και απροειδοποίητα εμφανίστηκε ο Ανδρέας με την Δήμητρα Λιάνη. Ο αρχηγός πέρασε δίπλα από τον «συνωμότη» στον οποίο μάλλον περιφρονητικά αγνόησε, δεν του μίλησε, ούτε ματιά του έριξε.

Το ρήγμα εκδηλώθηκε στο περιβόητο σκηνικό στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν». Ο Ανδρέας προτείνει γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τον Άκη Τζοχατζόπουλο και οι «4» διαφωνούν. Κανονικό αντάρτικο. «Όποιος δεν θέλει τον Άκη, να φύγει από το κίνημα…» απειλεί ο Ανδρέας, με τρόπο πασοκικό, δηλαδή δημοκρατικό, προοδευτικό.

Τελικά, παρ’ ό,τι με τους «4» σ' εκείνη τη φάση πλάναρε και ο πιο πολιτικά διαβολικός άνθρωπος του παρασκηνίου από καταβολής Ελλάδος, ο Κώστας Λαλιώτης, υποχώρησαν οι Σημίτης, Πάγκαλος και σία.

Διαβάστε ακόμα:

ΚΡΟΤΙΔΕΣ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ, ΒΟΜΒΕΣ Ο ΑΚΗΣ