Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΕΦΡΑΙΜ

 

Ο πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος, η επιτομή της κοσμικής εξουσίας, γνήσιος συνεχιστής των πατριαρχών όπως έπαιζαν μπάλα στις σχέσεις τους με την αυτοκρατορία των τσάρων, και ακόμα πιο πίσω στη βυζαντινή αυτοκρατορία, είχε λόγους να τακιμιάσει με τον Εφραίμ, τον γνωστό ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου. Μέσα στα πλαίσια της πολιτικής της Ρωσίας του Πούτιν.

Κανένα άλλο μοναστήρι του Αγίου Όρους δεν είχε, δεν έχει επαφή «ειδικού τύπου» με Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες. Πέρα απ' αυτό η Μονή Βατοπεδίου κουβαλάει τη ζωντανή παράδοση της ''διπλωματίας'' και της γνώσης της προσφοράς υπηρεσιών που έχει ανάγκη η πολιτική, η κυβερνητική εξουσία. Οι εν Χριστώ αδελφοί Εφραίμ και Κύριλλος όταν τα βάζουν κάτω, επικοινωνούν λες και συνεργάζονται οι παγκόσμιοι επενδυτές Σόρος και Μπάφετ.

Εγώ είμαι ο αρχηγός, έτσι συμπεριφέρεται ο Κύριλλος, ποιος Βαρθολομαίος, πλάκα κάνουμε τώρα; Το λέει ξεκάθαρα ο 72χρονος πατριάρχης της Ρωσίας με όποιους συναντιέται, επισήμως κι όχι. Ποιος οικουμενικός πατριάρχης της ορθοδοξίας Βαρθολομαίος, εγώ είμαι ο πατριάρχης 300 εκατομμυρίων Ρώσων. Ο της Κωνσταντινουπόλεως στην πραγματικότητα είναι πατριάρχης μιας ενορίας, στο Φανάρι. Με μένα, τον Κύριλλο, παίζουν οι Ρώσοι επιχειρηματίες, όσοι θέλουν να... επενδύσουν στην Ελλάδα.

Στον δε Κάρολο Παπούλια, το 2013, τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κύριλλος τα είχε πει χοντρά. Ότι ο Εφραίμ κυνηγήθηκε όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ξεκίνησε το νταραβέρι με Ρωσία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Τότε που ήλθε στην Ελλάδα ο Κύριλλος, ο πατριάρχης πασών των Ρωσιών, και ουδείς δημοσιογράφος, σχολιαστής, αναλυτής, πολιτικός, πήρε χαμπάρι τι έγινε.

Με ογδόντα άτομα προσωπική φρουρά ο Κύριλλος ήρθε στην Αθήνα. Και οι 80 οπλισμένοι και καλωδιωμένοι σε ενδοεπικοινωνία, τον ακολουθούσαν και στη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα ρώσικα, θεία λειτουργία στον Άγιο Πέτρο, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Και στο Άγιον Όρος, στη Μονή Βατοπεδίου, βεβαίως. Εκεί που τρώει κανονικά το αυτοκρατορικό φαγητό που του προσφέρει η αγία Μονή, αλλά ως άλλος γνήσιος τσάρος περιμένει πρώτα να το βάλει στο στόμα και να το καταπιεί ο εντεταλμένος ''δοκιμαστής'' του.

Πως να μην του 'ρθει κόλπος του άμοιρου Εφραίμ, όταν τον παραστρίμωξαν οι Αμερικάνοι για να παραβρεθεί στην ενθρόνιση του Επιφανίου, μητροπολίτη Κιέβου, αφεντικό και στην ανεξάρτητη πια Εκκλησία της Ουκρανίας. Ενέργεια κατά μέτωπο ενάντια στον Πούτιν και στον Κύριλλο. Χαρακτηριστική είναι η φώτο από την νταηλίδικη επίσκεψη στη Μονή Βατοπεδίου του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρυ Πράιατ. Τον δέχτηκε ο ηγούμενος Εφραίμ με βαρειά καρδιά, ούτε καν σπάει ένα τυπικό χαμόγελο φιλοξενίας.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΒΑΤΟΠΕΔΙΝΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ