ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΙΑ ΠΑΣ ΠΑΣΟ, ΟΧΙ ΚΟΝΤΡΑ

 

Δεν ζητάς από τον άλλον αυτό που δεν μπορεί να σου δώσει. Μιλάμε για τη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Τραμπ. Αυτονόητο ότι ο μικρός θα ζητήσει από τον μεγάλο. Ο μεγάλος δεν ζητάει. Όχι πως ο ισχυρόςδεν θέλει κάτι συγκεκριμένο από τον αδύναμο. Ο μικρός, όμως, στην περίπτωση ο Μητσοτάκης, αν είναι της σχολής και διαβασμένος, πρώτον, γνωρίζει τι περιμένει ο άλλος και το δείχνει. Έτσι βγάζει από τη ''δύσκολη'' θέση τον πλανητάρχη να υποχρεωθεί αυτός, ο ισχυρός, να ζητήσει ρουσφέτι από τον μικρό. Το δεύτερο που οφείλει να γνωρίζει ο μικρός είναι να παρακαλέσει να κάνει ο μεγάλος κάτι ενάντια στα συμφέροντα του. Κόντρα στα συμφέροντα του δυνατού.

Αν ο Μητσοτάκης το τολμήσει, που δεν θα το τολμήσει, στα μάτια του ισχυρού και των συνεργατών του, θα είναι και πολύ δεύτερος. Σχεδόν γραφικός.

Άσε τι μπορεί να λέει στο μπαλκόνι ο κάθε κατά καιρούς Έλληνας πρωθυπουργός. Τι λεβεντισμούς να αμολάνε για πάρτη του τα τσιράκια του πριν από μια τέτοια επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Οώσιγκτον. Όλοι πριν και μετά τη χούντα συναντήθηκαν με τον εκάστοτε πλανητάρχη. Κανένας δεν έκανε ούτε νύξη για θέμα «απαγορευμένο», ακόμα κι αν για την Ελλάδα ήταν ζωής και θανάτου. Παίζει το σύστημα μόκο στα γαιοπολιτικοοικονομικά συμφέροντα του αλλουνού, του μεγάλου.

Όχι τίποτα άλλο, αλλά δικαιολογημένα ο πλανητάρχης να το θεωρήσει προσβλητικό. Δεν κατάλαβα. Εσύ, ο τίποτας, δεν είσαι σε θέση στο σπίτι μου να απαιτείς, να εκβιάζεις, διότι έτσι το εκλαμβάνω, όταν ζητάς να διαφοροποιήσω την πολιτική μου απέναντι στην Τουρκία, τα Σκόπια, την Αλβανία.

Με την πλανηταρχία πας πάσο. όχι κόντρα. Διαφορετικά αλλάζεις στρατόπεδο. Αν ως καρπαζοεισπράκτορας έχεις δέσει τη δουλειά πως το άλλο αφεντικό είναι πιο ξηγημένο.

Ο Μητσοτάκης δεν έχει λόγους μπροστά στις κάμερες να σπατουλάρει τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως το είχε παραξεφτυλίσει ο Τσίπρας. Έχει συναίσθηση του μεγέθους Ελλάδα και πόσο ζυγίζει ο σημερινός πρωθυπουργός, αλλά τέτοιο γλύψιμο αλά Τσίπρα στον πλανητάρχη δεν πρόκειται να το επαναλάβει.

Διαβάστε ακόμα:

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕ ΤΡΑΜΠ ΣΤΟ ΧΟΥ ΧΟΥ ΧΟΥ ΚΑΙ ΧΙ ΧΙ ΧΙ