... ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥΣ

 

Από την πρώτη μέρα της μεταπολίτευσης, καλοκαίρι του 1974, άρχισε, σε επίπεδο κυβερνητικό, ο αέρα πατέρα χαρτοπόλεμος ενάντια στο φαινόμενο της βίας στους αθλητικούς χώρους. Επόμενο ήταν και μετά από μισό αιώνα περίπου το πρόβλημα να παραμένει το ίδιο, μάλλον πιο απειλητικό και να εκδηλώνεται σε κάθε ευκαιρία. Παραμονές και... μεθεόρτια αγώνων ντέρμπυ. Όποτε, δηλαδή, αποφασίσουν, σε συνεργασία κι όχι, ο υπόκοσμος των ΠΑΕ με τους οργανωμένους ή όχι χούλιγκαν.

Ο πρώτος ΓΓΑ της εκλεγμένης κυβέρνησης της ΝΔ Στασινόπουλος, τότε δεν υπήρχε υφυπουργός αθλητισμού, το 1974 έκανε... περιοδεία στη Ευρώπη για να ενημερωθεί τι συμβαίνει εκεί και πως οι... προηγμένοι δυτικοευρωπαίοι αντιμετωπίζουν τούτο το αγκάθι. Αποφασίστηκε να γίνει ιδιώνυμο το αδίκημα κάθε παραβατικής συμπεριφοράς στο γήπεδο. Τζίφος. Μια τεράστια τρύπα στο νερό.

Ο πρώτος στην Ιστορία υφυπουργός αθλητισμού, ο Γιώργος Κατσιφάρας του ΠΑΣΟΚ, το 1981, έδειξε ξεκάθαρα το αριστερό του προφίλ και ως γνήσιος αγωνιστής του σοσιαλιστικού κινήματος, είπε την ιστορική ατάκα:

- Θα πάρω τόσο σκληρά μέτρα για να πατάξω τη βία, που οι πρόεδροι των ΠΑΕ θα με παρακαλάνε γονατιστοί να τα αποσύρω...

Ο άνθρωπος, όπως όλοι οι υφυπουργοί στη συνέχεια, σαλιάριζαν με δηλώσεις κάργα αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση. Το παιχνίδι είναι χαμένο από χέρι. Θλιβερή κατάσταση και ο σημερινός τίποτας υφυπουργός, Αυγενάκης στο όνομα.

Ο Μαρινάκης φόρα παρτίδα μίλησε για... Συμφωνία των Πρεσπών αναφερόμενος στο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ. Ότι το πήρε η ομάδα της Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Σύριζα. Το απόλυτο μπουρλότο για εκείνους που ψάχνουν ευκαιρία να κάνουν αυτά που κάνουν. Ρωτήθηκε, λοιπόν, ο Αυγενάκης για την εμπρηστική δημόσια τοποθέτηση του εφοπλιστή μεγαλομετόχου του Ολυμπιακού. Η αντίδραση του σημερινού υφυπουργού ήταν η... βουβαμάρα του.

Τουλάχιστον οι παραμύθηδες του Σύριζα έκαναν χύμα επίδειξη παλαιοκομματισμού μεν αλλά με lifestyle του σήμερα. Της πουτάνας το μαγκάλι γινόταν στη βάρδια του Κοντονή κι αυτός το ΄ριχνε στην τρελή:

- Εμείς δεν ανεχόμαστε τραμπουκισμούς από κανέναν, θα δείτε τι θα πάθουν οι υπαίτιοι, οι ένοχοι, θα πάρουμε μέτρα μπλα μπλα μπλα...

Επί Συρίζα, για να δείξουν ότι... κάτι κάνουν, μια διέκοπταν το πρωτάθλημα επ' αόριστον, μια το... ανέβαλαν μέχρι να... βάλουν μυαλό οι γνωστοί άγνωστοι πρωταίτιοι. Φαιδρότητες γραφικού τύπου.

Κανένα ''μέτρο'' και καμιά αρμοδία επιτροπή, και κανένα από τα αμέτρητα νομοσχέδια δεν απέδωσαν. Από το 1974. Το ποδόσφαιρο παραμένει αιχμάλωτο στην χουλιγκανοκρατία. Την περασμένη Κυριακή στο ΠΑΟΚ- Άρης όργια έγιναν, κι αν δεν έγιναν το έγκλημα διεπράχθη, μόνο από τις καταγγελίες και ό,τι ακολούθησε επισήμως κι όχι ανάμεσα στις δυο πλευρές. Την Κυριακή το μενού περιλαμβάνει το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ. Η ευκαιρία στον αρμόδιο υφυπουργό να καταδείξει την πυγμή του με το... στόμα. Να σπάσει τη σιωπή του και να τολμήσει συντριπτικές αλά σύριζα δηλώσεις.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΒΡΩΜΙΚΟ ΤΡΑΜΠ