ΜΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ!

 

Την αλλαγή της ονομασίας της οδού ''Γλάδστωνος'' σε οδό ''Ζακ Κωστόπουλου'' πρότεινε ο επικεφαλής της παράταξης του Σύριζα στο δήμο Αθήνας Νάσος Ηλιόπουλος. Πέφτεις λιπόθυμος με το νέο. Θα μου πεις ο καθένας ζει στον κόσμο του, και τι σχέση έχω εγώ με άτομα του δημόσιου βίου, τα οποία θέλουν την κοινωνία να πορεύεται με τα χαλασμένα τους μυαλά.

Ποιος είναι ο συριζαίος Ηλιόπουλος; Προοδευτικός για κλωτσές. Να μη ξέρει Ιστορία, ίσως να μη γουστάρει να τη μάθει, και πρόοδος σημαίνει να παγαίνεις πίσω. Και ποιος είναι ο Ζακ Κωστόπουλος, του οποίου η μνήμη να μείνει ζωντανή, κατά τον συριζαίο, και γι΄ αυτό να δώσουμε το όνομα του σε δρόμο της Αθήνας;

Ο γεννηθείς στις ΗΠΑ 33χρονος Ζαχαρίας Κωστόπουλος ή Ζακ, ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των οροθετικών, βρέθηκε παγιδευμένος μέσα σε κοσμηματοπωλείο της Ομονοίας και, στην προσπάθεια του να δραπετεύσει, ξυλοκοπήθηκε από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και στη συνέχεια από οκτώ αστυνομικούς του αστυνομικού τμήματος και εξέπνευσε κατά την μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Και τι έκανε για την Αθήνα, για την Ελλάδα ο αδικοχαμένος Κωστόπουλος; Μήπως βρήκε το θάνατο σε αγώνα για το λαό, τη δημοκρατία, την αντίσταση κατά των μνημονίων, τι; Τα ερωτήματα δεν μπαίνουν για να κριθεί ο πεθαμένος Ζακ, αλλά για τον εν ζωή πολιτικά νεκρό Ηλιόπουλο.

Ποιος ήταν ο Γλάδστων, το όνομα του οποίου δόθηκε τιμητικά σε δρόμο της Αθήνας; Ήταν ο απόλυτα φιλέλληνας. Χάρη σ' αυτόν, τον William Ewart Gladstone (1809-98), τον τέσσερις φορές πρωθυπουργό της Αγγλίας (από το 1868 έως το 1894), τα νησιά του Ιονίου ενώθηκαν με την Ελλάδα (1859) και πήραμε τη Θεσσαλία (1881).

Η Αγγλία έχει παίξει τον πιο βρώμικο πόλεμο σε βάρος της Ελλάδος. Ο και κυβερνήτης των Ιονίων Νήσων Γλάδστων υπήρξε η τεράστια εξαίρεση και γι΄ αυτό στήθηκε ο ανδριάντας του έξω από το Πανεπιστήμιο.

Πολιτικά παρενέβη και στο κυπριακό ζήτημα ο Ουίλιαμ Γλάδστων, επειδή είχε μια άλλη αντίληψη της χώρας του στα διεθνή προβλήματα. Δική του γραπτή κουβέντα: "Αναλογίζομαι ποια ικανοποίηση θα αισθανόμουν αν είχα την τύχη πριν από το τέρμα της μικρής μου ζωής να δω τον πληθυσμό αυτής της Ελληνικής Νήσου (της Κύπρου) να ενσωματωθεί ύστερα από φιλικό διακανονισμό με τους αδελφούς του, του Βασιλείου της Ελλάδος".

Και κάτι ακόμα σχετικό. Απόφαση του Ουίλιαμ Γλάδστωνος ήταν να συνεχίσουν τα Ελληνικά σχολεία της Κύπρου να διδάσκουν στην Ελληνική γλώσσα, σε αντίθεση με εισήγηση που του έκαναν όταν ήταν υπουργός αποικιών. Είχε πει: ''Δεν αξίζει να κάνουμε στους Έλληνες ό,τι κάναμε σε άλλους λαούς, δηλαδή να τους επιβάλουμε τη γλώσσα μας''.

Ο Γλάδστων κάποια στιγμή συχάθηκε την πολιτική, αποσύρθηκε από τα κοινά, κι άρχισε να μεταφράζει τον κορυφαίο Λατίνο ποιητή Οράτιο.

Να το κλείσουμε. Έκανε την πρόταση του ο συριζαίος. Κάνω κι εγώ τη δική μου. Να γκρεμιστεί, σήμερα κιόλας ο ανδριάντας του Άγγλου ευπατρίδη και να στηθεί στη θέση του ο ανδριάντας του Ζακ.

Διαβάστε ακόμα:

... ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥΣ