ΠΡΑΚΤΟΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

 

Τους τελευταίους μήνες η Τουρκία του Ερντογάν το παραξήλωσε. Να μην περνάει μέρα που να έτσι ή αλλοιώς να ενοχλεί την Ελλάδα. Γιατί ξηγιόταν έτσι; Επιχείρηση disinformation. Τι είναι αυτό; Αν αποδόσεις τη λέξη μεταφραστικά θα σταθείς στην έννοια Παραπληροφόρηση. Δίνω, δηλαδή, μια είδηση με σκοπό να τον μπερδέψω τον άλλον, όχι να τον ενημερώσω σωστά.

Το disinformation στην κατασκοπία είναι κάτι περισσότερο. Να γίνουμε λίγο συγκεκριμένοι. Ιδιαίτερα τα τελευταία 40 χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν σκοράρει σημαντικές επιτυχίες, εκτός έδρας βέβαια. Στις επιχειρήσεις disinformation, με τις διάφορες παραλλαγές του έργου.

Για παράδειγμα. Θέλουν να κάνουν στρατιωτική επέμβαση στη Γρανάδα ή το Ιράκ. Αποφάσισαν να βομβαρδίσουν την Γιουγκοσλαβία ή να χτυπήσουν το αντάρτικο στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με του πλάνο disinformation, που στην πρακτορική γλώσσα δεν είναι απλά παραπληροφόρηση, προετοιμάζεται η κοινή γνώμη. Πριν, λοιπόν, γίνει το ντου για έξι μήνες, ίσως για δύο χρόνια, ανάλογα, πέφτει το disinformation. Η σχετική προπαγάνδα, δηλαδή, ότι επιβάλλεται να γίνει το ντου, ότι όπου να 'ναι γίνεται, ότι θα γίνει οπωσδήποτε.

Παράδειγμα, η αμερικάνικη μπούκα στο Ιράκ. Να σώσουμε τον κόσμο, να προλάβουμε το κακό, διότι το κάθαρμα ο Σαντάμ Χουσείν κατέχει χημικά όπλα. Η ψυχολογία των μαζών πυροβολείται με τις “πληροφορίες”, την όλη παραφιλολογία της στρατιωτικής επέμβασης, μέχρι που ο κόσμος να βαρεθεί να το ακούει. Όταν πια η παγκόσμια κοινότητα “αδειάσει” από την αντίδραση, από τη φρίκη της αλητείας της πλανηταρχίας, τελικά “αποδέχεται” παθητικά το γεγονός. Ποτέ δεν βρέθηκαν χημικά στο Ιράκ.

Ο Τούρκος. τι βιόλα βαράει; Δεν ξέρεις. Τι ακριβώς επιδιώκει με το disinformation του.

Στην Ελλάδα, πάμε σε ταμπλώ εσωτερικό. Από το 1974 στο γήπεδο ήταν στημένο το δίπολο χουντικοί, φασίστες-αντιχουντικοί, αντιστασιακοί. Γρήγορα γυρίζουμε σελίδα, η δουλειά πάει στην κόντρα δεξιοί-σοσιαλιστές, και στη συνέχεια μνημονιακοί- αντιμνημονιακοί. Φοβερό κόλπο. Να έχει προβλήματα ο κοσμάκης και να τον αποπροσανατολίζουν σε στυλ... ποδοσφαιρικό. Ολυμπιακοί στα μαχαίρια με τους αντιολυμπιακούς, βαζέλους, αεκτσήδες, παοκτσήδες. Οι μεν της εγκληματικής οργάνωσης, οι άλλοι της εξυγίανσης, Και έρχεται τούμπα το έργο, όλοι εναντίον του ΠΑΟΚ.

Το disinformation δουλεύει στο φουλ, διότι αν ο κοσμάκης μπει στην τύφλα της μιας πλευράς είναι χαμένος από χέρι. Γιατί; Ο μεν σύριζας, ο κάργα αντιμνημονικός, έγινε κυβέρνηση και υπέγραψε το τρίτο και πιο σκληρό μνημόνιο, η δε εξυγίανση στο πρωτάθλημα είναι όνειρο απατηλό. Δουλειά έγινε, όμως. Όπως ο σύριζας πήρε τα κλειδιά του κράτους, έτσι και οι... εξυγιαντές πήραν τα αντικλείδια του πρωταθλήματος.

Διαβάστε ακόμα:

TA ΕΙΠΕ ΧΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΠΛΑΚΑ...