ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΤΟΝ ΕΚΑΝΑΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Πριν από δυο αιώνες δεν υπήρχε Ελλάδα. Καμιά σοβαρή κουβέντα δεν γίνεται αν δεν έχει συνειδητοποιήσει κανείς αυτή την πραγματικότητα. Έλληνες κυκλοφορούσαν, όσοι κατοικούσαν στα χώματα και τα νερά της Ελλάδος, όμως κράτος δεν υφίστατο. Ήταν ανύπαρκτο.

Να το επαναλάβουμε. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πριν από δυο αιώνες παρουσίαζαν οργανωμένες κοινωνίες και ζούσαν στην εποχή τους. Οι Έλληνες ήταν μια σκόρπια ιστορία, με σταματημένο το χρόνο λόγω του οθωμανού κατακτητή.

Οι ''μεγάλες δυνάμεις'', δηλαδή Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία, με τη ''Συνθήκη του Λονδίνου'' αποφασίζουν να δώσουν το στέμμα της Ελλάδος σ' ένα προβληματικό ανήλικο αγόρι. Δεν βρήκαν καλύτερο, σ' όσους πρίγκηπες στις ευρωπαϊκές αυλές απευθύνθηκαν, αυτοί αρνήθηκαν να γίνουν βασιλιάς σε μια ανυπόστατη χώρα. Δέχθηκε να στείλει τον 17χρονο γιο του Ότο ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α',ο οποίος δεν ήταν απλά φιλέλλην, αλλά είχε έρωτα για την αρχαία Ελλάδα.

Ο Λουβοδίκος έθεσε όρους στις μεγάλες δυνάμεις. ''Οκέυ, θα σας κάνω τη χάρη, αλλά θα μου δώσετε δάνειο για ξεκίνημα, θα στείλω 3 συντάγματα βαυαρικό στρατό, συνολικά 3.500 άνδρες, και θέλω τα σύνορα να πάνε μέχρι Βόλο και Άρτα, ενώ θα προσαρτήσετε στο βασίλειο Κρήτη και Σάμο''.

Οι ξένοι με το τελειωτικό κτύπημα το 1827 στη ναυμαχία του Ναβαρίνου έδιωξαν τον Τούρκο, οι ξένοι αποφάσισαν την τύχη της ''ελεύθερης'' Ελλάδος. Οι ξένοι έφεραν τον πρώτο κυβερνήτη, τον Ιωάννη Καποδίστρια, και τον πρώτο βασιλιά Ότο, ελληνιστί Όθωνα, που σα σήμερα 7 Μαίου το 1832 ανακηρύσσεται αντιβασιλέας και θα γίνει βασιλιάς όταν ενηλικιωθεί.

Ούτε ο Όθων ήθελε την Ελλάδα. Ήταν κουφός, ψευδός, ασθενικός, αδύναμος χαρακτήρας, όχι μόνο σωματικά. Υπέφερε από τα νεύρα του και γι΄ αυτό από τα 14 πήγε Ιταλία να κάνει θεραπεία. Πέθανε στο Μόναχο εκθρονισμένος και άτεκνος στα 52 του χρόνια. Θα επανέλθω για την γυναίκα του, την βασίλισσα Αμαλία - γιατί σύμφωνα με τις ιατρικές έρευνες η φουκαριάρα πέθανε παρθένα. Στη φώτο το πρώτο βασιλικό ζευγάρι της νεώτερης Ελλάδος, ο Όθων και η Αμαλία.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΕΓΙΝΕ... ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ!